CategoriesPoradnik Wskazówki

Czarna czy zielona – jaką herbatę warto wybrać?

Czarna czy zielona – jaką herbatę warto wybrać?

Chociaż powstają z tego samego krzewu, to jednak mają zupełnie inny wygląd, smak, zapach i właściwości. Czym się różni zielona herbata od czarnej? Jaka jest najlepsza? Wyjaśniamy! 

Jak powstają czarna i zielona herbata?

Herbata pochodzi z rośliny Camellia Sinensis, czyli herbaty chińskiej. To rodzaj niewysokiego krzewu, który uprawiany jest przede wszystkim w Chinach, Japonii, Korei, Tajwanie oraz w Indiach i na Sri Lance.

Do produkcji herbaty wykorzystuje się pączki, określane również jako tipsy, a także dwa lub trzy poniższe liście. To właśnie one cechują się najwyższą jakością i pozwalają na przyrządzenie wyśmienitego naparu. 

Te części krzewu herbacianego używane są zarówno do wytwarzania herbaty zielonej, jak i czarnej. Ponadto powstają z nich inne rodzaje herbat, w tym niebieska, żółta czy biała.

Produkcja herbaty czarnej i zielonej

Do wytwarzania herbat czarnych i zielonych używany jest ten sam surowiec. Główne różnice dotyczą w tym przypadku procesu ich produkcji, który wpływa na właściwości suszu.

Jak powstaje czarna i zielona herbata?

Jak powstaje zielona herbata?

Zebrane liście herbaciane są suszone i podgrzewane, dzięki czemu nie dochodzi w nich do fermentacji. W efekcie zachowują one swój jasny kolor.

Krzewy przeznaczone do produkcji herbaty zielonej mogą być dodatkowo zacieniane przez tkaniny. Wtedy powstaje w nich większa ilość chlorofilu i L-teaniny. Z takich krzewów wytwarzana jest wysokiej jakości herbata matcha, której liście są bardzo drobno mielone, dlatego ma ona postać proszku.

Jak powstaje czarna herbata?

Czarna herbata jest najpopularniejszą herbatą w Europie. Powstaje ona ze sfermentowanych liści herbacianych.

Proces jej produkcji jest dłuższy w porównaniu do wytwarzania herbaty zielonej. Polega on na zebraniu listków, ich więdnięciu, skręcaniu, fermentowaniu i suszeniu. W trakcie tego procesu herbata ta zmienia swój kolor z zielonego na czarny. 

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

  • Różnice smaków czarnej i zielonej herbaty

Proces produkcji czarnej i zielonej herbaty przekłada się na jej smak. Czym się różnią?

Tradycyjna zielona herbata ma delikatniejszy smak, jest on bardziej orzeźwiający i słodkawy. Zazwyczaj jest dość słaby, chyba że jest ona parzona zbyt długo, co powoduje pojawienie się w niej goryczki.

Czarna herbata ma intensywny smak i aromat. Jest ona najczęściej dość gorzka, chociaż zdarzają się również odmiany o łagodniejszym smaku. Dłuższe parzenie czarnej herbaty najczęściej nie powoduje znacznej zmiany jej gorzkości.

Zarówno zielona, jak i czarna herbata mogą mieć również różne dodatki. Bardzo popularna jest czarna herbata Earl Grey, która zawiera dodatek olejku z bergamotki, a także zielona herbata ze sproszkowaną skórką cytryny, jaśminem.

Jakie są właściwości herbaty czarnej i zielonej?

Herbata jest zdrowym napojem, który zawiera w składzie różne cenne składniki. Jest bogata w antyoksydanty, ale w zależności od jej rodzaju wykazuje nieco inne właściwości. Czym się różni zielona herbata od czarnej?

Właściwości herbaty zielonej

Zielona herbata jest pełna wartościowych substancji, między innymi zawiera ona potas, magnez, cynk, żelazo, witaminę C, E oraz K, a także liczne antyoksydanty, w tym L-teaninę i teinę.

Najcenniejsza jest herbata matcha – sproszkowana herbata zielona, ponieważ podczas jej picia spożywa się również proszek herbaciany. Dzięki temu 1 filiżanka herbaty matcha jest porównywalna z 10 filiżankami zwykłej herbaty zielonej!

Zielona herbata uznawana jest za zdrowszą w porównaniu do czarnej. Wykazuje ona działanie:

– silnie antyoksydacyjne

– przeciwstarzeniowe

– detoksykujące

– odchudzające

– wspierające trawienie

– pobudzające

– przeciwpróchnicze

Regularne picie herbaty zielonej jest korzystne dla zdrowia. Wspiera ona pracę układu pokarmowego, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, redukuje nadciśnienie, wspomaga układ odpornościowy, a także poprawia pracę mózgu.

Często rekomendowana jest dla osób na dietach redukcyjnych, ponieważ pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Herbata zielona poprawia procesy myślowe – koncentrację, zapamiętywanie, dlatego polecana jest w czasie wysiłku umysłowego. To zasługa znajdującej się w niej teiny, która jest odpowiednikiem kofeiny.

Zawartość fluoru powoduje również, że herbata ta zmniejsza ryzyko powstawania zmian próchniczych zębów.

Właściwości herbaty czarnej

Czarna herbata, czyli herbata fermentowana ma nieco inne właściwości od herbaty zielonej. Zawiera mniej antyoksydantów, ale również jest bogata w witaminy i minerały. Ma też duże ilości teiny.

Herbata czarna wykazuje przede wszystkim działanie:

– pobudzające

– antyoksydacyjne

– wspierające trawienie

– przeciwpróchnicze

Najczęściej czarna herbata pita jest w celu pobudzenia ze względu na zawartość teiny. Zmniejsza senność, stymuluje.

Poza tym herbata czarna wspomaga działanie układu pokarmowego, dlatego polecana jest ona w dolegliwościach trawiennych. Podobnie jak herbata zielona ma też właściwości przeciwpróchnicze.

Rodzaje herbat

Parzenie herbaty czarnej i zielonej

Zielona i czarna herbata powinny być parzone w nieco inny sposób, aby uzyskać wyśmienity smak naparu. O czym warto pamiętać podczas ich przyrządzania?

Jak parzyć zieloną herbatę?

Herbata zielona jest pod tym względem bardziej wymagająca, ponieważ wymaga ona niższej temperatury od herbaty czarnej. Najczęściej zaleca się zalewanie jej wodą o temperaturze 70-85°C. Czas parzenia nie powinien przekraczać 3 minut, ponieważ potem zielona herbata może być gorzka i zbyt mocna.

Jak parzyć czarną herbatę?

Herbata czarna jest łatwiejsza w przyrządzeniu. Można zalewać ją wrzątkiem, a rekomendowany czas jej parzenia to 2-3 minuty. Gdy jest parzona dłużej, zwykle nie zmienia ona znacznie swojego smaku, chociaż niektóre gatunki stają się bardziej cierpkie. Dłużej parzona herbata czarna może mieć też słabsze właściwości pobudzające, ponieważ dochodzi wtedy do zmniejszenia w niej ilości teiny, która wiązana jest przez garbniki.

Dobra herbata, zarówno ta zielona, jak i czarna, może być parzona po kilka razy.

Jaką herbatę warto pić – czarną czy zieloną?

Zatem, jaki napar jest lepszy – zielona herbata czy czarna? Zielona jest najcenniejsza, lecz czarna również dobrze wpływa na zdrowie, a przy tym jest prostsza w parzeniu. Obie mają więc swoje zalety i wady, dlatego warto mieć w kuchni zarówno jedną, jak i drugą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *