CategoriesPoradnik

Dobra herbata – jak i gdzie ją kupić?

Dobra herbata

Na rynku herbacianym nie brakuje dobrych produktów. Problem polega głównie na ich znalezieniu. Większość dostępnych herbat to albo mieszanki ziołowo-owocowe, jakie można kupić za kilka złotych, albo (w najlepszym wypadku) herbaty zielone nienajlepszej jakości. Czy to oznacza, że dobra herbata to rzadkość? Nie, ale trzeba wiedzieć, jak właściwie jej szukać.

Dobre herbaty – po czym je poznać?

Nie jest tajemnicą, że w poszukiwaniu idealnej herbaty wszystko rozbija się o kwestię… pieniędzy. Jest to zrozumiałe, gdyż najlepsze herbaty powstają najczęściej z wyselekcjonowanych listków. To oznacza, że ich uprawa nie jest już aż tak wydajna i musi generować dodatkowe przychody. Łatwo je uzyskać poprzez podnoszenie kosztów zakupu dobrej (choć niekoniecznie zielonej) herbaty. Dlatego herbaty o bogatym smaku i aromacie są przede wszystkim dosyć kosztowne, choć nie pozbawione wartości zdrowotnych i odżywczych. Niestety, trzeba przyznać, że nie wszyscy sprzedawcy są pod tym względem całkowicie uczciwi. Dlatego wyższa cena to tylko jedno z kryteriów decydujących o wyborze właściwej, faktycznie dobrej pod względem smaku i składu herbaty. 

 

Jakie jeszcze cechy wpływają na to, czy dana herbata jest „dobra”? 

Otóż zależą one w dużej mierze od własnych predyspozycji smakowych. Oczywiście trudno oczekiwać, aby za dobrą herbatę uważać produkt, który jest najtańszy, zawiera niewiele wartościowych substancji odżywczych i ma ten sam, powtarzalny smak. Tutaj liczy się przede wszystkim:

– wyjątkowość mieszanki smakowej,

– wyrazistość poszczególnych nut smakowych,

– ilość substancji ważnych dla organizmu (w tym teiny, kofeiny),

– właściwości danej herbaty,

– skład, a w zasadzie brak szkodliwych substancji itd.

Co ważne, żadna dobra herbata nie jest wyjątkowa dlatego, że ktoś podjął taką decyzję. To konsument – w oparciu o wiedzę na temat wybranego produktu – decyduje, czy dla niego dana herbata jest faktycznie dobra. Oczywiście chcąc analizować smak herbat, nie można zapominać o właściwych warunkach ich przygotowania. Większość z nich (mowa tu o produktach z wyższej półki) wymaga odpowiednich procedur parzenia. Co ciekawe, smak niektórych herbat jest uzależniony od czasu poświęconego na gotowanie. Niektóre z nich nie powinny być zagotowywane w temperaturze przekraczającej pewnych wartości. W przeciwnym razie istnieje ryzyko wydzielenia do naparu dużej ilości garbników, które nadają herbacie gorzkawego smaku.

 

Dobra zielona herbata – co to jest?

Na tle wielu różnych mieszanek herbacianych bardzo ciekawie prezentuje się herbata zielona. Ma ona silne właściwości:

– pobudzające, gdyż zawiera mnóstwo składników przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej,

– odżywcze, gdyż dzięki pobudzeniu krążenia lepiej odżywia różne rodzaje tkanek,

– oczyszczające, gdyż jest odpowiedzialna za proces przemiany materii, a także zjawisko usuwania toksyn z organizmu,

– odmładzające – dobra zielona herbata jest bogata w związki opóźniające namnażanie wolnych rodników, dzięki czemu tkanki znacznie wolniej się starzeją.

Dlaczego to właśnie zielona herbata jest jedną z najlepszych na rynku? Odpowiedź jest prosta: ponieważ w toku produkcji zachowała swoje naturalne parametry. Mieszanki te powstają na skutek zmielenia wyselekcjonowanych liści herbacianych, dzięki czemu uzyskany z nich napar ma nie tylko wyjątkowy smak, ale też doskonałe właściwości prozdrowotne. 

Wśród herbat zielonych szczególną rolę odgrywa matcha, czyli drobnozmielone liście roślin herbacianych. Ma ona postać charakterystycznego, zielonego proszku, który wsypuje się do wody (przy zachowaniu temperatury około 80 stopni Celsjusza). Dzięki temu uzyskany napar jest gęsty i posiada charakterystyczną, delikatną piankę. Matcha powstaje z roślin, które na trzy tygodnie przed zbiorem są przykrywane specjalnymi kocami. Dzięki temu otrzymują one mniej światła słonecznego, co prowadzi do wytwarzania większej ilości aminokwasów. To dzięki nim matcha ma tak wyjątkowy, delikatny smak.

 Najważniejsze właściwości matchy, to:

– oczyszczanie organizmu – substancje czynne zawarte w naparze intensyfikują procesy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu,

– pobudzenie – dzięki matchy osoba ją pijąca ma więcej energii i efektywniej pracuje (również intelektualnie),

– uspokojenie – im dłużej parzy się matchę, tym więcej właściwości uspokajających ma napar; należy jednak pamiętać, że idą one w parze ze zwiększoną wydolnością organizmu i centralnego układu nerwowego,

– szybsze spalanie tkanki tłuszczowej – matcha to prawdziwy rezerwuar kofeiny, która lekko podwyższa temperaturę ciała i efektywniej spala nadmiar tłuszczu,

– antyoksydacja – matcha zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż zwykła, zielona herbata, dzięki czemu z powodzeniem stosuje się ją jako środek odmładzający.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Dlaczego matcha to dobra zielona herbata?

 Otóż dlatego, że powstaje w ściśle określonych warunkach. Jest bezpieczna dla organizmu i – w przeciwieństwie do kawy – nie przyspiesza gwałtownie pracy serca i całego układu krążenia. Regularne picie matchy nie wywołuje reakcji ubocznych. Wręcz przeciwnie – spożywanie jej w odpowiednich ilościach (filiżanka dziennie) wystarczy, by poczuć się lepiej. Należy jednak pamiętać, że sama matcha nie wystarczy, by schudnąć lub poprawić swój metabolizm. Równie ważne jest zachowanie odpowiednich zasad dietetycznych, a te są stałe i niezmienne:

– ograniczenie podaży cukrów w diecie,

– zwiększenie aktywności fizycznej w ciągu dnia: spacery, bieganie, pływanie itd.,

– zbilansowanie diety, czyli zapewnienie organizmowi dostępu do wszystkich ważnych składników odżywczych,

– przyjęcie w bilansie energetycznym deficytu energetycznego na poziomie około 500 kcal w ciągu doby,

– ograniczenie podaży kolorowych napojów gazowanych i to nawet tych, które opisane są jako pozbawione cukru,

– zwiększenie liczby posiłków w ciągu dnia do pięciu, przy jednoczesnym ograniczeniu porcji każdego z nich.

Matcha to dobra herbata. Ale jej siła wcale nie tkwi w „wyjątkowej kompozycji smakowej” lub „bogatym aromacie”. Siłą matchy jest to, jak wpływa na zdrowie i samopoczucie pijących ją osób. Dzięki temu cieszy się tak dużą popularnością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *