CategoriesPoradnik Przepisy Uroda i zdrowie Wskazówki

Jak zrobić matche latte

Jak zrobić matche latte

Jak zrobic matche latte. Pyszna i zdrowa matche latte – jak ją zrobić i dlaczego warto?

Vanilla matche latte to przysmak wielu osób. Posiada ona szereg właściwości prozdrowotnych, dlatego warto po nią sięgać nie tylko dla przyjemności. Sprzyja zachowaniu dobrego samopoczucia i zdrowia oraz ładnego wyglądu. Matcha latte to świetna alternatywa dla zwykłej kawy. Dodatek mleka i zielonej herbaty sprawdza się rewelacyjnie. Można liczyć na unikalne walory smakowe i zapachowe. Warto rozpocząć dzień od matcha latte, zapewnia zastrzyk energii. Ten japoński napój zyskuje na popularności także w Polsce. Wiele osób nadal nie miało okazji do jego posmakowania, więc czas nadrobić zaległości.

Czym jest matche latte, jak smakuje?

Matcha latte wielu osobom kojarzy się z dobrze znaną kawą latte. Trzeba jednak od razu zaznaczyć, że nie ma ona niczego wspólnego z napojem kawowym. Powstaje z proszku herbacianego, mleka i wody. Istotne jest to, aby zachować odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Matcha ma postać jasnozielonego proszku, który powstaje z drobno zmielonych liści zielonej herbaty. Łatwo domyślić się, że wykazuje prozdrowotne działanie. Stanowi bogactwo antyoksydantów, chlorofilu, witamin i soli mineralnych. Działa pobudzająco ze względu na zawartość kofeiny. Matcha latte jest jednak mocno rozcieńczona mlekiem i wodą, więc nie ma wysokiej zawartości kofeiny. W filiżance czystej matchy znajduje się średnio nieco ponad 30 mg kofeiny.

Mogłoby się wydawać, że to sporo, ale w porównaniu do espresso mającego aż 212 mg w malutkiej filiżance, jest to ilość niemalże znikoma. Matcha cieszy się ogromną popularnością w Japonii. Już do samego przygotowania napoju przywiązuje się ogromną wagę. Od wieków kultywuje się tradycyjną ceremonię parzenia i picia zielonej herbaty. Nie bez powodu mówi się, że jest ona najzdrowszą herbatą na całym świecie. Warto poznać jej niezwykłe właściwości prozdrowotne. Ma dosyć specyficzny smak, cierpki, ale w połączeniu ze słodkim mlekiem i słodzikiem wszystko się wspaniale równoważy. Uzyskuje się unikalne walory smakowe. Można powiedzieć, że matcha latte jest delikatną słodyczą. Duże znaczenie ma oczywiście to, jakich składników się użyje do jej przygotowania. Opcji do wyboru jest wiele, więc warto eksperymentować.  

Dlaczego warto pić matcha latte?

Po matcha latte warto sięgać zarówno dla przyjemności, jak i dla zdrowotności. Zawiera ona mnóstwo antyoksydantów, dzięki zawartości zielonej herbaty. Przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami i hamują starzenie, więc stoją na straży młodzieńczego wyglądu. Chronią przed stresem oksydacyjnym, zapobiegają powstawaniu rozmaitych schorzeń. Najsilniejsze działanie antyoksydacyjne ma EGCG, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Przeciwdziała nawet nadciśnieniu tętniczemu krwi. Na korzyść matcha latte przemawia również korzystny wpływ na umysł, orzeźwia go i wzmaga koncentrację. Można liczyć na efekt pobudzenia, ale bez negatywnych skutków ubocznych. Obecna w matcha latte l-teanina stymuluje produkcję dopaminy i serotoniny. Oznacza to, że picie tego napoju sprzyja dobremu samopoczuciu. Można liczyć na uczucie odprężenia. Matcha latte przyspiesza metabolizm, wspomaga proces chudnięcia i spalania tkanki tłuszczowej. Kolejną zaletą będzie wsparcie procesu detoksykacyjnego. Pomaga oczyścić krew z zalegających w organizmie złogów, w tym toksyn i zanieczyszczeń. Warto pić matcha latte w celu wzmocnienia układu odpornościowego, poprawienia profilu lipidowego.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Jak zrobić matche latte?

Jest wiele sposobów na przygotowanie matcha latte. Warto eksperymentować, aby znaleźć dla siebie najsmaczniejsze rozwiązanie. Zrobienie napoju nie zajmuje wiele czasu. Nie ma w tym niczego skomplikowanego. Potrzebne będą: herbata matcha latte, woda, mleko zwierzęce lub roślinne do rozpuszczenia zielonego proszku, szklanka mleka do spienienia, łyżeczka ulubionego słodzidła. Jeśli ktoś chce zrobić matcha latte profesjonalnie, to powinien zaopatrzyć się w tradycyjną japońską miotełeczkę chasen. Oczywiście można też posłużyć się nowoczesnym sprzętem w postaci spieniacza do mleka. Nie każdy jednak dysponuje takim urządzeniem, dlatego równie dobrze sprawdzi się zwykła trzepaczka.

Zacząć należy od przesiania przez sitko proszku, potem można go wsypać do szklanki i zalać niewielką ilością wybranego płynu, po czym dodać do tego słodzidło. Wszystko należy ze sobą wymieszać. Jeśli ktoś chce poczuć smak najbardziej zbliżony do tego, czym raczą się na co dzień Japończycy, to do słodzenia powinien użyć syropu z agawy lub klonowego. Istotne jest to, aby nie mieszać matchy zbyt energicznie, należy robić to delikatnie. Potem można przejść do podgrzania mleka. Warto mieć pod ręką termometr do płynów, aby nie przekroczyć temperatury 65 stopni Celsjusza. Po podgrzaniu mleka można przejść do stworzenia pianki trzepaczką lub spieniaczem. Spienione mleko wlewa się do posłodzonej matchy. Pozostaje wymieszanie wszystkiego i napój nadaje się już do picia. Mogłoby się wydawać, że zrobienie matcha latte jest czasochłonne i dosyć skomplikowane, ale w praktyce wygląda to już zupełnie inaczej. Wystarczy nabrać wprawy, a przygotowanie wyśmienitego napoju zajmie dosłownie chwilę.

Z jakiego mleka zrobić matcha latte?

Do wyboru jest wiele rodzajów mleka, które mają duży wpływ na walory smakowe matcha latte. Nie trzeba ograniczać się wyłącznie do produktów zwierzęcych. Świetnie sprawdzają się mleka roślinne, co będzie oczywiście świetną wiadomością dla wegan. Na szczególną uwagę zasługuje mleko sojowe i owsiane ze względu na to, że można je łatwo i szybko spienić. Umożliwiają wykonanie aksamitnej pianki. Na ostateczny smak matcha latte duży wpływ ma jakość i konsystencja wybranego mleka. Najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po mleko wyprodukowane z surowców pochodzenia ekologicznego. Świetny efekt pozwoli uzyskać mleko kokosowe, jeśli ktoś chce poczuć nutkę orientu. Mleko sojowe ma kremową konsystencję i delikatny smak, lekko słodki, więc sprawdza się rewelacyjnie do przygotowania matcha latte. Nieco trudniej będzie dostać mleko z żółtego grochu, ale warto go poszukać, szczególnie jeśli ktoś jest na diecie niskowęglowodanowej lub niskokalorycznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *