CategoriesWskazówki

Jakie smaki pasują do matchy?

Matcha jakie smaki pasują do siebie?

Matcha jest rodzajem zielonej herbaty, która wyróżnia się wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Można pić ją samodzielnie, ale również łączyć z różnymi innymi produktami. Do jakich smaków najlepiej pasuje zielona herbata matcha?

Jak smakuje herbata zielona matcha?

 

Matcha wywodzi się z Japonii. To rodzaj herbaty zielonej, która produkowana jest z liści herbacianych zacienianych przed zbiorem za pomocą specjalnych mat. Dzięki temu wytwarzają one większe ilości chlorofilu – naturalnej substancji nadającej roślinom zielony kolor. 

 

Zebrane liście są następnie suszone oraz mielone na bardzo drobny proszek. Podczas parzenia proszek jest rozpuszczany w wodzie i wypijany razem z naparem, dlatego herbata ta dostarcza do organizmu wiele cennych substancji aktywnych.

 

Herbata matcha ma wyraźny i niepowtarzalny profil smakowy ze względu na dużą zawartość chlorofilu. Może on różnić się w zależności od jakości i rodzaju herbaty, ale najczęściej określany jest jako:

 

– Trawiasty – matcha ma lekko trawiasty smak, często opisywany jako roślinny czy ziemisty.

 

– Umami – jest to smak charakterystyczny dla glutaminianu, który mają też pokarmy bogate w białko, niektóre warzywa, owoce. 

 

– Słodki – dodatkowo zielona herbata matcha jest naturalnie słodka, a także przez niektórych określana jako kremowa.

 

Matcha ma zatem unikatowy smak, który wyróżnia ją na tle innych rodzajów herbat, w tym także herbaty zielonej parzonej z suszu.

 

Dodatkowo warto wskazać, że smak herbaty matcha może się różnić w zależności od sposobu jej przygotowania. Na przykład, gdy matcha jest parzona w gorącej wodzie, smak jest bardziej intensywny i lekko gorzkawy, natomiast w przypadku parzenia jej w wodzie o niższej temperaturze jest on bardziej stonowany, słodszy i łagodniejszy.

 

Jakie smaki najlepiej pasują do herbaty matcha?

 

Herbata matcha dobrze łączy się ze smakami, które mogą uzupełniać lub równoważyć jej profil. Niektóre popularne kombinacje smakowe to:

 

Smak słodki

Matcha jest często łączona ze słodkimi składnikami, takimi jak cukier, miód, lody śmietankowe i waniliowe lub syrop klonowy, aby zrównoważyć jej goryczkowy smak. Wykorzystanie produktów o smaku słodkim powoduje, że matcha może być świetnym uzupełnieniem wielu deserów.

 

Smak owocowy

Również zielona herbata matcha może być również połączona z owocowymi smakami, które są słodkie i orzeźwiające. Połączenie jej z owocami takimi jak malina, truskawka lub brzoskwinia, mogą nadać jej świeży, owocowy akcent.

 

Smak orzechowy

Herbata zielona ma lekko orzechowy posmak, więc dobrze łączy się z orzechowymi produktami, takimi jak migdały czy mleko migdałowe.

 

Smak korzenny

Przyprawy korzenne takie jak cynamon lub gałka muszkatołowa mogą dodać głębi herbacie matcha i sprawić, że będzie ona doskonałym wyborem na chłodne dni.

 

Smak kremowy 

Matcha może być również łączona z produktami mającymi kremowy smak, takimi jak mleko, lody, jogurty lub śmietana. Takie połączenie pozwala nadać jej niebanalny, bogaty wymiar.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Z czym pić herbatę matcha?

Herbata matcha jest często spożywana jako samodzielny napój, ale można ją również łączyć z różnymi produktami, aby poprawić jej smak czy przygotować wyśmienity posiłek. Może być ona doskonałym dodatkiem zarówno do produktów mających smak słony, jak i słodki. Z czym warto pić herbatę zieloną matcha?

Mochi

W krajach azjatyckich zielona herbata tego typu bardzo często jest pita razem ze słodyczami, w tym z mochi, czyli rodzajem słodkich, ryżowych ciastek. 

 

Ciasto ryżowe mochi można także łączyć z innymi składnikami, na przykład z anko, czyli pastą ze słodkiej fasoli azuki, aby przygotować deser daifuku. Daifuku jest wtedy często posypywane różnymi dodatkami, na przykład kinako, czyli mąką powstającą z prażonej soi, nasionami sezamu.

Wagashi

Wagashi to azjatycki rodzaj ciastek, które są produkowane ze składników takich jak mąka ryżowa, pasta ze słodkiej fasoli i cukier. Wyróżnia się on efektownym wyglądem.

 

Ciastka te są stosowane często jako część japońskich ceremonii parzenia herbaty. Subtelna słodycz wagashi uzupełnia gorycz herbaty i pomagają oczyścić paletę między łykami.

Sushi

Herbata matcha jest często podawana z sushi, ponieważ jej ziemisty i lekko gorzki smak uzupełnia smak sushi, który bywa pikantny i bogaty.

Biała czekolada

Świetnym połączeniem może być również herbata zielona oraz biała czekolada. Czekolada ta wyróżnia się kremowym, słodkim smakiem, dlatego bardzo dobrze komponuje się z lekko gorzkawym smakiem matchy.

Kakao

Zarówno kakao, jak i matcha mają intensywny smak, ale mogą one również dobrze ze sobą współgrać. Można serwować ją razem z produktami zawierającymi ten składnik w umiarkowanych ilościach. Odrobinę kakao można również wykorzystać do posypania herbaty matcha.

Lody

Waniliowe czy śmietankowe lody będą kapitalnym uzupełnieniem herbaty matcha. W sprzedaży można znaleźć także lody matcha z dodatkiem proszku herbacianego lub można przygotować je samodzielnie!

Jogurt

Połączenie naturalnego jogurtu z herbatą matcha jest zdrowe i smaczne oraz świetnie sprawdzi się na śniadanie czy deser.

Dania główne

Matchę można również serwować do dań głównych, takich jak dania smażone na patelni lub curry.

 

To tylko kilka przykładów, dlatego warto eksperymentować z innymi produktami, aby znaleźć inne ciekawe połączenia smakowe.

 

Zielona herbata matcha – do czego nie pasuje?

Specyficzny smak herbaty matcha powoduje, że niektóre produkty mogą do niej nie pasować. Oto kilka przykładowych smaków i produktów, które mogą nie być dobrym dodatkiem do matchy:

Bardzo wyraziste i pikantne przyprawy

Przyprawy, które są pikantne lub wyraziste, na przykład takie jak chili, czosnek, cebula lub czarny pieprz, mogą zdominować smak matchy.

Potrawy mięsne

Mięsa, szczególnie te o intensywnym smaku, na przykład wędzony łosoś, przyprawione pieczenie lub wędliny, mogą kolidować ze smakiem matchy.

Produkty o bardzo kwaśnym smaku

Bardzo kwaśne smaki, na przykład owoców cytrusowych czy potraw z dodatkiem octu, nie będą pasowały do gorzkawej herbaty matcha. Warto jednak wskazać, że niektórym osobom smakuje połączenie cytrusów i tej herbaty.

Słone przekąski

Przekąski, które są słone, również nie będą zbyt dobrym połączeniem z herbatą matcha. Lepiej pasuje ona do przekąsek ze słodkim smakiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *