Wyświetlanie wszystkich wyników: 19

Czy wyobrażasz sobie świat bez herbaty? Jak wyglądałoby życie, gdyby nie było w nim porannej filiżanki ciepłego naparu do śniadania? Albo kubka pełnego napoju pitego wieczorem przy filmie czy książce? Dla miłośników herbaty to sytuacja niewyobrażalna. Na szczęście nasza rzeczywistość prezentuje się inaczej. Ouritsu Matcha to miejsce, gdzie każdy miłośnik zielonej, tradycyjnej japońskiej herbaty znajdzie wiele dla siebie.

Wachlarz zielonych herbat jest bardzo szeroki. Można m.in. wybierać spośród wersji tradycyjnych, premium, ceremonialnych, sencha czy zestawów, obejmujących również tradycyjne akcesoria do przyrządzania napoju. Matcha, podobnie jak i inne zielone herbaty, to bogate źródło wartościowych składników odżywczych – witamin i minerałów. Zawiera również antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki oraz zatrzymują procesy starzenia się i niszczenia komórek naszego organizmu.

Matcha tradycyjna

To zielona herbata w klasycznej odsłonie. Jest to dobry wybór do codziennego spożycia, jak również opcja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tym napojem. Można pić ją w czystej postaci, jak również z dodatkami – np. z mlekiem w wersji latte, w połączeniu z sokami jako koktajl, na ciepło i zimno. Dobrze sprawdza się też jako dodatek kulinarny – w ciastach, deserach albo marynatach. Jej smak jest zbalansowany, z wyczuwalną nutką goryczki.

Matcha premium

Ta wysokogatunkowa odmiana matchy pochodzi z japońskiego miasta Chiran. Miejsce jej uprawy nie jest bez znaczenia, bo rejon ten słynie z wyjątkowo żyznych gleb. Podobnie jak inne zielone herbaty matcha, wersja premium to wartościowy miks witamin i minerałów oraz antyoksydantów, głównie z grupy katechin. Zapewnia również sporą dawkę energii, wspiera koncentrację i jasność umysłu. Powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych liści, gwarantując niepowtarzalne doznania smakowe i specyficzny aromat.

Matcha ceremonialna

Matcha w wydaniu ceremonialnym jest certyfikowanym, oryginalnym japońskim produktem, który pozyskuje się z liści pochodzących z pierwszego zbioru tego, czym obrodziły herbaciane krzewy.

Znakomicie nadaje się do specjalnego przyrządzania i serwowania, czyli ceremonii herbacianej. Ten zwyczaj nosi japońską nazwę chanoyu. W Kraju Kwitnącej Wiśni chanoyu to niepowtarzalny rytuał, który traktowany jest prawie jak świętość. Miłośnicy zielonej herbaty uczynili z niego niemal sztukę, bazując na wielowiekowej historii herbaty, a także jej nierozerwalnych związkach z japońską tradycją i kulturą. Z matchą ceremonialną można wejść w azjatycki świat, krok po kroku wykonując tradycyjne czynności, których korzenie sięgają do odległych wieków.

Sencha

Jest to odmiana zielonej herbaty, która w Japonii cieszy się wielką popularnością. Uprawiana jest głównie w rejonie Honyama i Kawane, w prefekturze Shizuoka. Inaczej niż matcha ceremonialna czy premium, ma formę suszonych liście, a nie drobnego, gładkiego proszku. Mimo innej postaci, nie brakuje jej składników typowych dla zielonych herbat – witamin, minerałów, aminokwasów czy katechin. Liście senchy są starannie wyselekcjonowane, gwarantując doskonały smak i aromat. Ta zielona herbata dostępna jest w wersji tradycyjnej i premium.

Zestawy do matchy

Oprócz samej zielonej herbaty, warto również korzystać z dedykowanych jej akcesoriów. Dostępne są całe zestawy, składające się z różnorodnych elementów. W ich skład wchodzi m.in. matchawan, czyli ceramiczna miseczka do przygotowywania naparu. Z kolei chashaku to specjalna łyżeczka, którą odmierzamy pożądaną ilość herbaty do zaparzenia. Po połączeniu matchy z wodą najlepiej mieszać ją bambusową miotełką chasen, a po zakończeniu tej czynności odłożyć mieszadełko na specjalną podstawkę. Poza tradycyjnymi akcesoriami, zestawy zawierają także różne gatunki herbat, o zróżnicowanej gramaturze. Herbaciane akcesoria charakteryzują się oryginalnym wzornictwem, wysokojakościowym wykonaniem i materiałami najlepszej klasy.

Zielone herbaty oferowane przez Ouritsu Matcha posiadają również certyfikat JAS, który potwierdza, że są one zgodne z japońskimi standardami i normami jakościowymi, przewidzianymi dla produktów rolnych.