CategoriesPrzepisy

Przepis na chleb bananowy z matchą

Matcha chleb bananowy

Chleb bananowy nie jest zwykłym chlebem. Jest to raczej specyficzny rodzaj ciasta, który – jak sama nazwa wskazuje – pochodzi od bananów. Produkt pochodzi z Afryki, ale to w USA udało się go rozpowszechnić. Z biegiem czasu trafił on do Europy, w której stał się dla wielu osób niewątpliwym przysmakiem. Co jeszcze warto o nim wiedzieć i dlaczego ma on taki delikatny, słodki smak?

Jak zrobić chleb bananowy?

Bananowy chleb jest świetną przekąską. Można go zabrać ze sobą do szkoły, w podróż, a także na uczelnię i do pracy. Warto odnotować, że w skład tego posiłku wchodzą również tak kontrowersyjne składniki, jak cukier i tłuszcz. Na szczęście brakuje w nim wielu sztucznych dodatków, w tym niektórych spulchniaczy. Dzięki temu chleb nie jest może tak dobrze wyrośnięty jak tradycyjne, białe pieczywo, ale jest smaczny i pożywny. Jak przygotować go w zaciszu własnego domu?

 

 

Chleb bananowy z matchą

Do przygotowania chleba bananowego z matchą będą potrzebne następujące składniki:

 

– 2 duże jajka

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 banany.

– 1 szklanka mąki

– 2/3 szklanki cukru

– pół kostki masła

– 1 łyżeczka matchy.

 

Przygotowanie chleba bananowego z matchą rozpoczynamy od starannego roztopienia masła w misce i stopniowego dodawania do niego cukru. Po wymieszaniu obydwu składników należy dodać jajka i znów wymieszać całość. Na koniec należy przesiać mąkę przez sitko i dodać do mieszaniny masła.  Następnie dodajemy – w odpowiedniej kolejności – matchę i proszek do pieczenia. W osobnej misce należy rozgnieść banana i uzyskaną miazgę dodać do roztopionego i wymieszanego masła. Gotową masę należy włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 50 minut. 

 

 

Chleb bananowy o smaku czekoladowym z matchą

Do przygotowania chleba bananowego o smaku czekoladowym z matchą konieczne będzie już nieco więcej składników. 

 

– 1/3 szklanki stopionego masła

– 3 mocno dojrzałe banany

– ¾ szklanki cukru waniliowego

– 1 łyżeczka soli

– 1 jajo

– 1 ¼ szklanki mąki

– ¼ łyżeczki ziela angielskiego

– 1 łyżeczka esencji waniliowej

– ¼ szklanki kakao

– 1 łyżeczka sody

– ½ szklanki tartej grubo gorzkiej czekolady

– ½ łyżeczki matchy.

Jak przygotować czekoladowy chleb bananowy z matchą?


Proces ten należy rozpocząć od dokładnego rozgniecenia bananów na delikatną masę i na połączeniu jej z roztopionym masłem. Następnie do uzyskanej w ten sposób mieszaniny należy wprowadzić cukier i sól. Całość powinna być bardzo dokładnie mieszana. W przygotowaniu tej przekąski bardzo ważne jest, aby miała postać jednolitą, to jest bez jakichkolwiek grudek.  Następnie dodajemy do tego wszystkiego jajka i esencję waniliową. Pozostałe suche składniki należy dokładnie wymieszać w innej misie, a następni zawartość dwóch mis wymieszać ze sobą. Na koniec dodaje się do całości wiórki czekoladowe i miesza tak, aby w miarę możliwości nie uległy dezintegracji. Mieszaninę przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Naturalny i klasyczny chleb bananowy

Do przygotowania produktu konieczne będą następujące składniki:

– ¾ łyżeczki sody

– 2 szklanki mąki

– 2 jaja

– ¼ szklanki miękkiego masła

– 1 szklanka cukru brązowego

– 1 ½ szklanki bananowego puree

– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

– esencja waniliowa

 

Jak przygotować zwykły chleb bananowy? Całą procedurę należy rozpocząć od dokładnego zmieszania mąki, sody i soli. Mieszaninę tą pozostawiamy w jednej misie, a w drugiej łączymy ze sobą (za pomocą miksera) masło, cukier, a następnie – gdy zostaną już całkowicie zmieszane – banany, jogurt i wanilię (do smaku). Na koniec wsypujemy połowę drugiej szklanki mąki i gdy wszystko się już wymiesza – pozostałą nam mąkę. Łączymy też zawartość obydwóch mis. Całość powinna być miksowana na wolnych obrotach, aby uzyskać wymaganą konsystencję. Na koniec powstałą w ten sposób masę należy włożyć do natłuszczonej formy i piec przez godzinę w temperaturze około 175 stopni Celsjusza. Na koniec ciasto sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest odpowiednio upieczone, wyjmujemy z piekarnika i schładzamy do podawania.

 

 

Po wyjęciu chlebka z piekarnika należy pozwolić mu ostygnąć. To wszystko!

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *