CategoriesPrzepisy

Przepis na matcha frappe

przepis matcha frappe

Matcha frappe to idealna propozycja na ciepły, letni dzień. Napój stawia na nogi, ale także chłodzi oraz orzeźwia. Napój stworzony z zielonej herbaty matcha jest wyjątkowy w smaku. Warto zapoznać się z dokładną listą składników niezbędnych do stworzenia matcha frappe oraz instrukcją przygotowania tego napoju.

Lista składników matcha frappe

  1. trzysta mililitrów pełnotłustego mleka (można także wykorzystać różne rodzaje mleka roślinnego; szczególnie polecane w tym przepisie jest mleko kokosowe),
  2. 3 gramy albo 3/4 łyżeczki,
  3. trzy łyżki cukru lub cukru trzcinowego (w tym przepisie można także wykorzystać inną substancję słodzącą; w zależności od własnych preferencji może to być na przykład miód lub syrop klonowy),
  4. jedna łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć),
  5. półtora kubka kostek lodu,
  6. bita śmietana oraz inne dodatki do dekoracji (można pominąć).

Instrukcja przygotowania matcha frappe

  1. Pierwszym krokiem jest połączenie jednej trzeciej szklanki mleka wraz z herbatą matcha oraz substancją słodzącą. Następnie całość należy włożyć do misy blendera kielichowego i zmiksować, tak aby nie powstały żadne grudki.
  2. Kolejnym etapem przygotowywania matcha frappe jest kruszenie lodu, które może być wykonane na różne sposoby.
    • Wśród nich wskazuje się następujące. Kruszenie lodu w blenderze kielichowym poprzez wykorzystanie funkcji pulsacyjnego kruszenia lodu, o ile jest dostępna w blenderze.
    • Umieszczenie kostek lodu w ściereczce, a następnie ich rozgniecenie lub rozbicie aż do uzyskania mniejszych kawałków.
  3.  Trzecim etapem przygotowywania napoju jest wyjęcie dwóch szklanek oraz włożenie do nich rozkruszonego lodu. Następnie lód zalewa się zmiksowanym napojem, a na końcu dodaje pozostałe mleko.
  4. Powstałe matcha frappe można dodatkowo udekorować, dzięki czemu będzie się prezentowało atrakcyjniej. Można to uczynić na przykład poprzez wykorzystanie bitej śmietany w sprayu lub bitej śmietany przygotowanej w sposób samodzielny. Całość można posypać na przykład wiórkami czekolady lub kokosowymi.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *