Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Matcha to o wiele więcej niż zielona herbata. Jej wyjątkowość jest niezaprzeczalna, a szereg wartości odżywczych i prozdrowotnych to największe argumenty przemawiające za tym, żeby stać się jej miłośnikiem. Gwarantuje jednocześnie niezapomniane przeżycia smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jej każdy łyk to swoista podróż do Japonii, do której nie potrzeba samolotu. W jej trakcie Kraj Kwitnącej Wiśni można dosłownie poznać od kuchni, a także odkryć azjatycką historię, tradycję i kulturę.

Matcha to japońska, zielona herbata dla ludzi z pasją. Cechuje ją niepowtarzalny smak i aromat, sposób uprawy i zbioru, przyrządzanie i serwowanie. W tym wszystkim nie ma przypadku, a fundamentem jest wielowiekowa tradycja.

Sposób uprawy i przygotowania matchy

Zielona herbata matcha uprawiana jest w specjalny sposób. Główną rolę odgrywa zacienienie herbacianych krzewów, które powoduje większą produkcję chlorofilu i kumulację w liściach najcenniejszych składników odżywczych. Najlepsza matcha powstaje z liści z pierwszego zbioru, zrywanych z czubka pędu.

Zebrany surowiec poddawany jest parowaniu, co eliminuje utlenianie i fermentację, zapewnia intensywny kolor oraz wyrazisty zapach, a co najważniejsze, pozwala zachować wartości odżywcze. Następnie liście są suszone. Po tym przychodzi czas na oddzielanie od nich łodyg, a listki przechodzą ponowne suszenie. Na końcu następuje mielenie ich na drobny, pudrowy proszek. Taki produkt, który finalnie trafia do klientów, idealnie rozpuszcza się w wodzie i tworzy napój o niezwykle delikatnej, jednolitej i kremowej konsystencji.

Odżywcze i prozdrowotne wartości zielonej herbaty matcha

Matcha to szczególnie cenne źródło substancji, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i stan zdrowia. Zawiera m.in. antyoksydanty z grupy katechin. Ten związek niweluje wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się i powstawanie uszkodzeń komórek organizmu.

Zielona herbata wspiera pracę mózgu, koncentrację i jasności umysłu. Dzieje się tak dzięki zawartej w niej L-teaninie, która także redukuje stres i pozytywnie wpływa na pamięć.

Matcha posiada również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, więc przy regularnym piciu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji i chorób. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy. Jej spożycie wspiera regulację cukru we krwi.

Zielona herbata matcha wspomaga metabolizm, spalanie tłuszczu i pomaga w odchudzaniu. Pozytywnie wpływa na skórę, jest pomocna w zmaganiach z trądzikiem czy problemami dermatologicznymi. Przyczynia się do regulacji poziomu cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca. Jej działanie antybakteryjne zmniejsza ryzyko próchnicy, schorzeń dziąseł i jamy ustnej. W jej składzie znajdziemy również szeroką gamę minerałów i witamin, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia.

Rodzaje herbaty i akcesoria do matchy

Na rynku dostępna jest szeroka gama rodzajów matchy, a także akcesoria służące do jej przyrządzania.

Tradycyjna matcha to dobra propozycja dla tych, którzy jej jeszcze nie pili. Kto już jej skosztował, może wykonać kolejny krok i sięgnąć po wersję premium. Ci, którzy w niej się rozsmakowali, bez wątpienia docenią walory, jakie posiada zielona herbata w wydaniu ceremonialnym. Jeśli zaś mowa o ceremonii, dobrą decyzją będzie wejście w posiadanie typowych akcesoriów, które w Japonii od wieków wykorzystywane są do sporządzania herbacianego naparu.

Tu do dyspozycji mamy tradycyjną bambusową łyżeczkę chashaku, przy pomocy której odmierzamy i wsypujemy odpowiednią ilość proszku, a także trzepaczkę zwaną chasen, która służy do mieszania matchy z wodą. Całość uzupełnia matchawan, czyli ceramiczna miseczka, w której przygotowywany jest napój. Naczynie ma zwykle pojemność 200 ml, bo – według tradycji – matchę zwykle przygotowuje się w takiej ilości.

Wybierz matchę

Zielona herbata matcha ma szereg zalet, nie może zatem dziwić, że jest coraz bardziej popularna. To produkt nie tylko dla koneserów, ale dla każdego, kto ceni ciekawy smak i porcję zdrowia oraz energii. Poza postacią płynną, znakomicie sprawdza się jako dodatek cukierniczy albo przyprawa do różnorodnych dań. Bez względu w jakiej odsłonie, warto po nią sięgnąć.