Zielona herbata matcha nadaje się nie tylko do przygotowywania naparów, ale również może być ona składnikiem wielu wyśmienitych potraw. Zobacz,…

Yerba Mate zamiennik kawy i herbaty
Yerba Mate słusznie jest nazywana zamiennikiem kawy i herbaty. Nie jest bowiem ani kawa, choć zawiera kofeinę, ani też herbata,…

Wszystko, co warto wiedzieć o GABA
Skrótem GABA określa się kwas gamma-aminomasłowy. Jest to substancja, którą ludzki organizm produkuje w dość ograniczonym zakresie. To z kolei…

Sencha japońska zielona herbata liściasta
Sencha jest czymś więcej niż tylko najzdrowszą herbatą świata. To przede wszystkim wyjątkowy w smaku napar, który stał się elementem…

Cold brew herbata – wszystko, co warto wiedzieć
Czy herbatę można parzyć “na zimno”? Okazuje się, że tak. Oczywiście potrzebna jest do tego dobrej jakości susz i… mnóstwo…

Aromaty w herbacie skąd się biorą?
Ludzie od zarania dziejów piją aromatyzowaną herbatę. Nasze dzisiejsze preferencje smakowe w zasadzie niczym się nie różnią od upodobań naszych…

Genmaicha herbata z prażonym ryżem
Na świecie występują różne odmiany herbat. Niektóre z nich, jak Genmaicha, są mało znane, choć oryginalne. Dlatego niniejszy artykuł poświęcimy…

Bencha japońska zielona herbata późnego zbioru i jej właściwości?
Wszyscy znawcy zielonej herbaty wiedzą niemal wszystko na temat matchy i senchy. Nieco inaczej jest z benchą, którą w Japonii…

Herbata w saszetkach czy warto?
Prawdą jest, że herbaty dostępne w saszetkach są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalistycznych umiejętności związanych z zaparzaniem.…

Gyokuro “drogocenna rosa” najwyższy gatunek zielonej herbaty japońskiej
Gyokuro jest jedną z najbardziej pożądanych na rynkach herbat zielonych. Jak sama nazwa wskazuje, rośnie ona w Japonii, a jej…