W świecie japońskiej herbaty mieszanki określa się mianem „Gougumi”. Każde Gougumi jest unikalne dla konkretnego sklepu, co oznacza, że ​​można je traktować jako miejsce, w którym Chashi (Mistrzowie Herbaty) popisują się swoimi umiejętnościami. Pracujemy z szeroką gamą liści herbaty, z których każdy posiada unikalne właściwości, które zostały dokładnie przebadane i zmieszane przez doświadczonego mistrza herbaty, aby wydobyć maksymalną wartość jako produkt luksusowy.

Blendowanie to klucz do doskonałego smaku

Blendowanie to klucz do doskonałego smaku

Herbata, którą większość ludzi pije na co dzień, to tak zwana „herbata mieszana”, stworzona przez połączenie kilku różnych gatunków herbat. Podczas gdy przy kawie można cieszyć się rodzajami „jednorodnego pochodzenia”, tworzonymi z jednego rodzaju ziaren. W świecie herbaty normalne jest łączenie mocnych stron kilku odmian, aby stworzyć harmonię bogatszych smaków i aromatów.

Mistrzowie "Chashi"

Mistrzowie "Chashi"

Tworzenie gougumi jest wykonywane przez mistrzów znanych jako „Chashi”. Smak liści herbaty zmienia się nieznacznie w zależności od pory roku, a nawet dnia, w którym są zbierane. Aby upewnić się, że smak jest jednolity przez cały rok, właściwości każdego liścia herbaty są badane za pomocą oczu, nosa, ust, a nawet dotyku, odpowiednio dobierając mieszankę. Rezultatem jest herbata, która w pełni wykorzystuje moc każdego liścia. W całej Japonii jest tylko 700 chashi. Ponieważ zadanie określenia smaku herbaty jest uważane za bardzo ważne, oceniany jest również ich poziom konesera. Najwyższa ocena to 10, obecnie tylko 13 osób w Japonii może pochwalić się najwyższym poziomem Chashi.

Praca Chashi

Chashi są zaangażowani i odpowiedzialni za wszystkie procesy, od wstępnego przetwarzania „aracha” (surowej herbaty) po pakowanie i wysyłkę produktu końcowego. Poniżej w kilku krokach opiszemy dokładny proces produkcji OuritsuMatcha:

Uprawiane w cieniu herbaty matche

1.Uprawiane w cieniu

Liście herbaty przechodzą proces cieniowania, w którym są pokrywane bambusowymi matami lub słomką ryżową zamontowaną na górze. Osłony te chronią liście przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i zmieniają naturalną równowagę kofeiny, cukru i flawanoli. Co więcej, proces ten rozpoczyna się mniej więcej dwa do sześciu tygodni przed terminem zbioru. Uważa się, że zwiększa to zawartość chlorofilu i zmusza przeciwutleniacze do pozostawania na wierzchniej, najbardziej zewnętrznej części liści. To właśnie chlorofil nadaje matchy soczyście zielony kolor, a aminokwasy nadają herbacie intensywny smak umami. Umami, znany również jako „piąty smak” oznacza pyszny, lub przyjemny smak.

Zielona herbate matche

2. Przesiewanie

Japońska herbata to nie tylko smak i aromat, ale także zewnętrzne piękno. Liście herbaty w swoim surowym stanie różnią się kształtem i długością, zawierają również łodygi i ciała obce. Pierwszym krokiem jest ich usunięcie i dopasowanie rozmiaru liści, aby poprawić wygląd.

3.Wydobywanie smaku i aromatu poprzez „Prażenie”

W stanie surowym liście herbaty mają bardzo mało aromatu. Lekkie, 20 sekundowe ich prażenie uwalnia aromat i wydobywa słodycz liści. Chashi precyzyjnie reguluje temperaturę płomienia i czas  w zależności od gatunku liści i pory roku.

Mielenie zielonych liści w Matchę

4.Mielenie zielonych liści w Matchę

Przedostatnim krokiem w procesie produkcji matchy jest mielenie. Procesory herbaty mielą zielona herbatę w młynie kamiennym, aby uzyskać delikatną, gładką konsystencję proszku. W konsekwencji to właśnie od tego procesu matcha dosłownie wywodzi swoją nazwę, od – mielonej herbaty.

5. Sprawdzanei jakości

Liście herbaty w gotowym gougumi są jeszcze raz sprawdzane, aby upewnić się, że nie ma obcych materiałów. Następnie są pakowane w opakowania i wysyłane.