CategoriesPrzepisy

Matcha w sztuce cukierniczej: inspirujące przykłady zastosowania matchy w słodkich wypiekach

Matcha w sztuce cukierniczej

Zielona herbata matcha nadaje się nie tylko do przygotowywania naparów, ale również może być ona składnikiem wielu wyśmienitych potraw. Zobacz, jakie jest zastosowanie matchy w słodkich wypiekach i innych deserach!

Dlaczego stosuje się herbatę zieloną matcha w cukiernictwie?

Matcha to zielona herbata powstająca z całych, drobno zmielonych liści herbacianych. Jest ona pełna wartościowych substancji odżywczych, dzięki czemu ma korzystny wpływ na zdrowie.

Z użyciem zielonej herbaty matcha można przygotowywać napary, ale również wybierana jest ona jako składnik wielu dań, w tym wypieków i innych deserów. Dlaczego matcha w cukiernictwie to dobry wybór?

Przede wszystkim warto wskazać na jej unikatowy smak. Matcha ma trawiasty i lekko gorzki profil smakowy. Nadaje dzięki temu wyrazistości różnym wyrobom cukierniczym, uzupełniając słodycz innych składników i dając wyjątkowe wrażenia smakowe.

Również matcha jako składnik w słodkich deserach może nadać im oryginalny wygląd. Żywy, zielony kolor matchy natychmiast przyciąga uwagę i pozwala uzyskać oryginalną estetykę słodyczy.

Wykorzystanie matchy podczas przyrządzania słodkości jest też niezwykle proste. Matcha jest mielona na bardzo drobny proszek, co pozwala na łatwe dodanie jej do kremów, ciast i innych receptur. 

Warto też wskazać na prozdrowotne działanie zielonej herbaty matcha, która jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny. Obecność przeciwutleniaczy w deserach z dodatkiem matchy powoduje, że mają one pozytywny wpływ na zdrowie.

Matcha zawiera również kofeinę, która pozwala na uzyskanie efektu pobudzającego. Dzięki temu powstające z jej użyciem słodkości mogą zapewnić subtelny zastrzyk energii.

 

Jaka matcha sprawdzi się do deserów?

Matcha w sztuce cukierniczej wymaga wybrania odpowiedniego typu produktu. Na co warto się zdecydować?

Aby przygotować wyśmienite desery, warto wybrać wysokiej jakości proszek matcha, który nada im wyrazisty smak i kolor.

Najczęściej stosowana matcha w cukierniczej twórczości to matcha kulinarna. Pod tym terminem kryje się rodzaj herbaty pochodzącej z ostatniego, czyli trzeciego zbioru. Jest to tania herbata, wobec tego stosowanie jej w wypiekach nie pociąga za sobą wysokich kosztów.

Matcha kulinarna ze względu na okres zbioru charakteryzuje się wysoką ilością chlorofilu – zielonego barwnika, który nadaje jej intensywny kolor. Pod względem smakowym herbata ta jest bardziej gorzka od innych jakości herbat matcha, dlatego rekomendowana jest ona przede wszystkim do przepisów, w których nie stanowi ona kluczowego składnika, a jedynie dodatek.

Żeby przygotować desery, w których matcha jest podstawowym składnikiem, na przykład latte czy smoothie, warto zdecydować się na lepszą jakość herbaty, na przykład określaną jako codzienna lub tradycyjna.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Matcha jako składnik w słodkich deserach – jak ją stosować?

Stosowanie zielonej herbaty matcha w deserach nie jest skomplikowane, ale warto pamiętać wtedy o paru ważnych zasadach. Jak przygotowywać zawierające herbatę matcha wypieki i inne desery?

 

Zrównoważ gorzki smak słodkim

 

Cukiernicy wykorzystujący matchę stosują ją po to, aby nadać słodkościom szeroką paletę smakową. Jako że matcha jest gorzkawa, receptura powinna zawierać również odpowiednią ilość cukru lub innego rodzaju substancji słodzącej, aby uzyskać zrównoważony smak.

 

Połącz matchę z dopasowanymi do niej składnikami

 

Jako uzupełnienie matchy można wybrać między innymi białą czekoladę, wanilię, cytrusy i kokos, które idealnie dopełniają jej smak.

 

Przesiej herbatę przed użyciem

 

Przesiej proszek herbaciany przed jego dodaniem do receptury, aby usunąć wszelkie zbrylenia i uzyskać gładką teksturę dania. Dzięki mu można zapobiec tworzeniu się dużych grudek matchy.

 

Dokładnie wymieszaj matchę z innymi składnikami

 

Zadbaj o odpowiednią konsystencję cukierniczych zawierających herbatę matcha poprzez jej dokładne wymieszanie z pozostałymi składnikami. Pomaga to uzyskać równomierne rozprowadzenie koloru oraz poprawia wrażenia smakowe.

 

Unikaj zbyt długiego pieczenia

 

Matcha może stać się gorzka, gdy jest zbyt długo wystawiona na działanie wysokich temperatur. Warto zatem zwrócić uwagę na czas i temperaturę pieczenia.

 

Inspirujące przepisy z matchą – poznaj je!

Matcha może być jednym ze składników obecnych w wielu słodkościach. Zobacz inspirujące przepisy z matchą, które idealnie nadają się na różne okazje!

 

Matcha latte

 

To jeden z najpopularniejszych słodkich napojów, który wytwarzany z proszku matcha, mleka i dodatku cukru lub innych składników słodzących. Matcha latte często podaje się je na ciepło lub z lodem.

 

Lody matcha

 

Matcha to popularny smak lodów. Można również przygotować je samodzielnie, od zera albo dodać proszek herbaciany do gotowych lodów kupionych w sklepie.

 

Ciasteczka matcha

 

Zawierające herbatę matcha ciasteczka to idealny wybór na różne okazje. Herbata ta jako składnik ciasteczek nadaje wypiekom wyrazisty smak i piękny zielony kolor.

 

Makaroniki matcha

 

Matcha jest często używana jako dodatek smakowy i barwiący do makaroników. Są one jednym z popularnych rodzajów ciasteczek we Francji, które produkowane są ze słodkich migdałów.

 

Babeczki matcha

 

Dzięki dodatkowi herbaty matcha babeczki mogą prezentować się unikatowo oraz mają ciekawy smak. Można przyrządzać je z wieloma innymi dodatkami, na przykład białą czekoladą.

 

Biszkopt matcha

 

Proszek herbaciany matcha jest często dodawany do ciasta biszkoptowego, które jest stosowane jako element wielu słodkości, na przykład można przygotować z jego użyciem tort matcha. Zawierające matcha ciasta od razu przyciągają uwagę.

 

Sernik matcha

 

Matchę można również włączyć do przepisów na sernik, aby stworzyć kremowy i aromatyczny deser o żywym zielonym odcieniu.

 

Placki na słodko z matcha

 

Matchę można dodać do ciasta na placki na słodko – pancakes, aby nadać tym słodkim smakołykom niepowtarzalny smak i wygląd.

 

Matcha mochi

 

Mochi, japoński deser ryżowy, który nadziewany jest pastą ze słodkiej fasoli. Dzięki dodatkowi herbaty matcha uzyskuje unikatowy smak i wygląd.

 

Matcha jest zatem ciekawym dodatkiem do wielu deserów. Warto eksperymentować z różnymi recepturami, aby uzyskać wyjątkowe smakołyki na bazie herbaty matcha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *