Zielony, bogaty w nuty smaku i wyjątkowo zdrowy – tak można opisać japoński herbaciany specjał, matchę. Ten niezwykły napój nie tylko stosowany jest jako samodzielny napój, ale też coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni, zwłaszcza w cukiernictwie. Jeżeli jesteś na etapie poszukiwania nowych smaków i doznań kulinarncyh to nie możesz przegapić wyjątkowych słodkich deserów z matchą.
Z klasyki do nowoczesności: Matcha w kuchni
Chociaż matcha pochodzi z Japonii, gdzie używana jest do tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty, to dzisiaj jest ona popularna na całym świecie. Matcha dodała międzynarodowemu cukiernictwu nowych, ekscytujących smaków. Dzięki swojej wyrazistej, słodkawej i lekko trawiastej nucie potrafi zmienić popularne desery w zupełnie nowe doznania kulinarne. Nic więc dziwnego, że słodkie desery z matchą zdobywają coraz większą popularność.
Lodowe odkrycia: Lody z matchą
Pierwszym, znakomitym przykładem wykorzystania herbaty matcha w kuchni są lody. Kremowe, gęste i wyjątkowo zielone lody z matchi cieszą się ogromnym uznaniem nie tylko w Japonii, ale również na całym świecie. Wyraźny smak, który zachowuje przyjemną słodycz, czyni je wyjątkowym przysmakiem na gorące, letnie dni.
Delikates na ciepło: Latte z Matchą
Tętniąca życiem scena kawiarniana również odkryła zalety wykorzystania matchy. Latte z matchą to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej kawy. Niezwykle aromatyczne, delikatnie słodkawe i z nutą charakterystycznej dla matchi goryczki. Jest to propozycja dla miłośników ciepłych napojów, którzy lubią nowe smaki.
Kulinarne arcydzieło: Tarta z matchą
Kolejnym deserem, który zadowoli zarówno podniebienia miłośników słodyczy jak i matchy, jest tarta z matchą. Kruchy spód połączony z delikatnym kremem o wyrazistym smaku matchy to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poza niepowtarzalnym smakiem ta tarta zachwyca także swoim wyglądem – zielony kolor kremu kontrastuje z ciemnością spodu, tworząc piękne, kulinarny obrazek.
Postre na koniec: Matcha Jelly
Deseru, który na pewno zrobi wrażenie, zarówno pod względem smaku jak i estetyki, na twoim gościach to Matcha Jelly. To deser o delikatnym konsystencji żelatyny, która topi się w ustach, uwalniając intensywny, ale równocześnie subtelny smak matchy. Dla miłośników mocniejszych doznań proponujemy serwowanie go z dodatkiem kremu z mascarpone.