CategoriesPoradnik Uroda i zdrowie Wskazówki

Zielona herbata jak parzyć, by wydobyć z niej to co najlepsze?

Zielona herbata jak parzyć, by wydobyć z niej to co najlepsze?

Napar z zielonej herbaty większości kojarzy się z cierpkim i niedobrym smakiem, do którego zmuszają się przede wszystkim osoby chcące zgubić parę kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że istnieją sposoby na takie parzenie zielonej herbaty, by miała ona przyjemny smak i co najważniejsze dobroczynnie wpływała na ludzki organizm.

Zielona herbata jak parzyć – idealna temperatura wody

Wśród większości osób istnieje przekonanie, iż nie lubią smaku zielonej herbaty. Zazwyczaj są to jednak osoby, które nie piły dobrze przyrządzonego naparu z zielonej herbaty. Parzenie tego rodzaju herbaty nie jest wcale trudne, lecz należy znać i stosować kilka prostych wskazówek, by wydobyć z zielonej herbaty niesamowity smak i aromat. 

Niezwykle ważna jest temperatura wody, w jakiej parzymy zieloną herbatę oraz czas parzenia. Zielona herbata jest takim rodzajem herbaty, który nie lubi wrzątku, a optymalna temperatura do parzenia to od 70 do 80 stopni. Liście zielonej herbaty należy parzyć przez około dwie do trzech minut. Ważne jest to, że jeśli parzymy herbatę w temperaturze 70 stopni możemy wtedy proces parzenia wydłużyć do trzech minut. Jeśli natomiast temperatura wody to 80 stopni, wtedy proces parzenia powinien być krótszy i trwać dwie minuty. Jeśli chcemy uzyskać herbatę mocniejszą należy do parzenia użyć większej ilości suszu. Błędne jest bowiem myślenie, iż zalewanie cieplejszą wodą lub dłuższe parzenie spowoduje, że herbata będzie mocniejsza. Jej moc zależy tylko i wyłącznie od ilości użytych liści do parzenia.

Osoby, które nie lubią smaku zielonej herbaty, gdyż przeszkadza im jej gorzki posmak, muszą wiedzieć, że jest na to sposób. Zaparzając dużą ilość liści w krótkim czasie otrzymamy bowiem napar z zielonej herbaty, który będzie słodszy i bez mocnego, gorzkiego posmaku. Warto wiedzieć, że to od czasu parzenia zależy goryczka. Im dłużej zielona herbata jest parzona, tym jest bardziej gorzka. W warunkach domowych można jak najbardziej zaparzyć profesjonalnie zieloną herbatę. Do tego procesu potrzebne są dwa, zwykłe kubki i sitko. Oczywiście, jeśli w domach posiadamy czajniczki lub czarki można je użyć, lecz posiadając tylko najzwyklejsze kubki także można zaparzyć naprawdę dobrą zieloną herbatę.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha


Warning: Undefined array key "column_tablet" in /home/platne/serwer144431/public_html/ouritsumatcha.pl/wp-content/themes/freshio/inc/elementor/widgets/products.php on line 879

Zielona herbata parzenie – warunki domowe

Zielona herbata parzenie – warunki domowe

Jak wspomniano wcześniej, by uzyskać bardzo dobry smak zielonej herbaty należy zaparzyć ją w wodzie o temperaturze maksymalnie 80 stopni. Warto mieć w domu termometr, by łatwo i szybko móc zmierzyć, czy temperatura wody jest już odpowiednia. Mając w domu dwa kubki i wrzątek można wychłodzić wodę do potrzebnej temperatury. Wrzątek o temperaturze około 96 stopni należy wlać do jednego z kubków. Wtedy automatycznie kubek nagrzewa się a woda traci około 10 stopni ze swojej temperatury. Niestety jest ciągle za ciepła, by móc zaparzyć zieloną herbatę. Dlatego też należy przelać ją do drugiego kubka. Pierwszy kubek jest gorący, dlatego też temperatura wody nie spadnie już, gdy wlejemy wodę do niego ponownie. Tym prostym sposobem uzyskujemy wygrzane naczynie, w którym z powodzeniem można zaparzyć świetną zieloną herbatę. Co więcej, jest to jedna z technik prezentowanych w szkołach herbacianych, która opiera się o zasadę wygrzanych naczyń. Z pomocą dwóch kubków można uzyskać zarówno wygrzane naczynie, jak i wystudzoną wodę. W tym momencie można przystąpić do procesu zaparzania zielonej herbaty. Do wygrzanego kubka najlepiej jest wsypać około łyżeczki suszu. Warto pamiętać o tym, by nie wsypywać za dużo suszu do małego naczynia, gdyż liście herbaty potrzebują sporo miejsca, by się rozwinąć i dzięki temu przekazać w naparze wiele cennych składników. Woda, która została przygotowana wcześniej w drugim kubku ma około 75 stopni, więc jest idealna do zaparzania zielonej herbaty. Można wlać wodę do kubka i obserwować, jak pięknie liście zaczynają się rozwijać i parzyć. Taki kubek należy przykryć i odstawić na około 2-3 minuty. Warto pamiętać o jego przykrywaniu, gdyż dzięki temu zminimalizowane są straty ciepła i herbata parzy się w takiej temperaturze, w jakiej została wlana do kubka.

Zielona herbata jak parzyć? – najczęstsze błędy

Zielona herbata jak parzyć? – najczęstsze błędy

Najczęstsze błędy przy parzeniu zielonej herbaty to oczywiście zalewanie jej wrzątkiem i odstawienie bez limitu czasu. Herbata zaparzona w taki sposób na pewno jest niesmaczna, gorzka i cierpka. Czarna herbata jest odporna na takie, najprostsze parzenie i nie czuć nieprzyjemnego smaku tak bardzo, jak w przypadku herbaty zielonej. Niestety zielona herbata bardzo się przeparza i dlatego też tak ważne jest zadbanie o jej prawidłowe przygotowanie. Jeśli chcemy zaparzyć dobrą zieloną herbatę trzeba pilnować czasu maksymalnego i po trzech minutach przelać herbatę przez sitko. Warto także wiedzieć, że liście zielonej herbaty można zaparzać kilkakrotnie.

 Zielona herbata jak parzyć żeby pobudzała?

Szklanka zielonej herbaty rano na przebudzenie może z powodzeniem zastąpić pitą przez większość osób kawę. Susz herbaciany zawiera teinę, która jest odpowiednikiem kofeiny zawartej w kawie. Co więcej, ten sam napar, lecz inaczej przygotowany pomoże po ciężkim dniu odprężyć się i zrelaksować. Sekret tkwi w prawidłowym procesie zaparzania herbaty.

Zielona herbaty, która ma mieć działanie pobudzające musi być zaparzana w temperaturze maksymalnie 80 stopni przez około trzy minuty. Jak wspomniano wcześniej, zieloną herbatę można parzyć nawet trzy razy, lecz pobudzające właściwości ma tylko napar z pierwszego parzenia. Przygotowany napar z drugiego lub trzeciego parzenia jest wciąż smaczny, lecz nie ma już właściwości pobudzających. By wydobyć z zielonej herbaty relaksujące i odprężające właściwości należy parzyć ją około pięciu minut i najlepiej, jeśli będzie to napar z powtórnego zalewania liści.

Zielona herbata jak parzyć żeby pobudzała?

Zielona herbata za sprawą teiny wykazuje działanie energetyzujące i pobudzające. W odróżnieniu od kawy, w ludzkim organizmie teina z zielonej herbaty uwalniana jest stopniowo, a sam proces jest wydłużony i subtelny. Ważne jest także to, że w odróżnieniu od kawy, wypicie nawet kilku szklanek zielonej herbaty dziennie nie daje objawów nerwowości, potliwości, czy skoków ciśnienia. Ponadto pijąc zieloną herbatę na pobudzenie nie odczuwamy nieprzyjemnego spadku energetycznego, jak w przypadku picia kawy, gdyż herbata posiada w swoim składzie L-teinę, która jest aminokwasem przedłużającym efekt pobudzenia aż do 6 godzin i wydłużającym działanie teiny. Osoby, którym zależy na mocnym pobudzeniu powinny rozsmakować się w takich rodzajach zielonej herbaty, jak matcha i sencha. Udowodniono bowiem, że matcha działa do 10 razy mocniej niż tradycyjne zielone herbaty. Sencha natomiast wśród liściastych rodzajów herbat cechuje się największą zawartością kofeiny.

Zielona herbata może stać się dla wielu osób dobrym zamiennikiem kawy, gdyż przy odpowiedniej procedurze parzenia działa pobudzająco i energetyzująco.

Komentarz

  1. Bardzo lubię zieloną herbatę. Wcześniej ze zwykłym czajnikiem miałam trochę problem z pilnowaniem temperatury, ale na szczęście czajnik moderna ma termometr, który wszystko ułatwia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *