CategoriesUroda i zdrowie

Czym jest matcha i czy warto ją pić? W jaki sposób wpływa na wątrobę?

Matcha wpływ na wątrobę

W ostatnim czasie popularność matchy znacząco wzrosłą. Jest już stosowana nie tylko w napojach, ale coraz częściej w różnego rodzaj deserach. Dziś można te wyjątkową herbatę spotkać nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również coraz częściej w kawiarniach. Nic w tym dziwnego, matcha to wyjątkowa herbata i to nie tylko pod względem walorów smakowych, ale przede wszystkim pod względem zawartości wartościowych składników odżywczych. 

Jak powstaje matcha? 

Matcha, choć powstaje z liści herbaty chińskiej, to jednak jej proces wytwarzania znacząco różni się go tego, jaki jest stosowany w przypadku tradycyjnej zielonej herbaty. 

 

Rośliny, z których ma później powstać matcha w czasie wzrostu zostają osłonięte przy pomocy słomianych mat lub plandek na 14 – 28 dni przed planowanym zbiorem. Ich celem jest zasłonięcie roślin przed promieniami słonecznymi. Nie jest to działanie bezcelowe. Taki zabieg ma wzmagać produkcję cennego chlorofilu oraz zapobiegać przekształcaniu się L-teaniny w katechiny (dzięki temu napar nie będzie gorzki). 

 

Matcha bardzo często porównywana jest do zielonej herbaty. Co prawda istnieje między nimi kilka podobieństw, jednak różnic jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim matcha ma znacznie większą zawartość kofeiny i aminokwasów odpowiadających za unikalny smak sporządzanego naparu. W przypadku matchy bardzo ważna jest staranna selekcja liści w czasie zbiorów. Wszystkie klasyfikowane są ze względu na jakość. Te najmniejsze trafiają do najwyższej klasy herbat, pozostałe trafiają do tych klasycznych.

 

Dla zachowania świeżości liści, ich koloru oraz wartości odżywczych stosowane są zabiegi z wykorzystaniem pary wodnej, po czym są one suszone gorącym powietrzem. Ostatni etap przygotowania matchy to mielenie liści aż do momentu uzyskania pudrowej konsystencji. Mielenie jest powolne, a do jego przeprowadzenia wykorzystuje się granitowe lub kamienne żarna. 

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Matcha jako silny antyoksydant

 

 

Antyoksydanty to niezwykle ważne dla każdego człowieka substancje. To właśnie one są niezastąpione w neutralizowaniu negatywnego oddziaływania wolnych rodników na organizm. Dzięki nim zmniejszone jest ryzyko zachorowania na choroby serca, oczu, mózgu czy skóry. Ich obecność w organizmie zmniejsza również prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre typy nowotworów.

 

 

Bogate źródło katechin

Matcha stanowi również bogate źródło katechin, które spośród wszystkich znanych przeciwutleniaczy, uważane są za szczególnie wartościowe, niezastąpione przy neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników. Dodatkowo katechiny co warto wiedzieć, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżyce, ponadto działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Katechiny dostarczane organizmowi regularnie chronią również skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. 

 

Matcha i jej zdolności relaksacyjne 

Matcha w Chinach używana jest już od ponad 1000 lat, przede wszystkim ze względu na jej cenne właściwości uspokajające i sprzyjające zachowaniu zdrowego i komfortowego snu. Wszystko to jest możliwe dzięki zawartości L-teaniny, czyli aminokwasu w dużych ilościach znajdującego się w liściach matchy. Jest to składnik pobudzający fale alfa w mózgu, które nie tylko poprawiają samopoczucie, ale również pozwalają się wyciszyć i zrelaksować. To pozwala na skuteczniejszą walkę ze stresem, lepszy sen oraz ogólne uczucie uspokojenia i odprężenia. 

 

Matcha na pamięć i koncentrację

 

Matcha jest również niezawodnym środkiem do wspomagania pamięci i koncentracji. Zawarte w niej składniki pozwalają na utrzymanie właściwego poziomu dopaminy i serotoniny w organizmie. Warto przy tym wiedzieć, że są to substancje niezbędne dla zachowania dobrego samopoczucia, kreatywności i energii do podejmowania różnego rodzaju działań. Tak naprawdę są to składniki bardzo ważne dla organizmu także z wielu innych powodów, więc śmiało można stwierdzić, że spożywanie matchy pozytywnie oddziałuje na kondycję całego organizmu. 

 

Matcha na energię i wytrzymałość

Wiele lat temu matcha była uznawana za naturalny środek energetyzujący. Warto brać przykład z ówczesnych ludzi i stosować matche dziś jako środek dodający energii i poprawiający kondycję organizmu. Jest to możliwe dzięki temu, że matcha zawiera w sobie nie tylko L-teaninę, ale także całe mnóstwo innych cennych substancji odżywczych, nadających organizmowi energii nawet przez kilka godzin od wypicia szklanki naparu (około 6 h). 

 

Matcha na redukcję kilogramów 

 

Skuteczne odchudzanie? Tu poza dietą i ćwiczeniami warto sięgnąć również po matchę, która jak zostało już udowodnione, może nawet 4 razy szybciej spalać tłuszcz. Dodatkowo jest to całkowicie naturalny środek, wspomagający odchudzanie. Należy jednak pamiętać o tym, że należy rozsądnie ją przyjmować – zwiększenie zalecanych dawek nie pomoże przyspieszyć efektów odchudzania, a wręcz może wywołać działania niepożądane. 

 

Wzmocnienie układu immunologicznego sposobem na lepszą odporność organizmu 

 

Matcha to nie tylko katechiny. To także solidna dawka witaminy A, C oraz potasu, wapnia i żelaza, czyli wszystkich najważniejszych przyczyniających się do usprawnienia funkcjonowania układu immunologicznego, który jest tak ważny dla zachowania dobrego zdrowia i pełnej równowagi organizmu. 

 

Matcha a wątroba

 

Wplyw matcha na wątrobe jest pozytywny czy negatywny? Wątroba to niezbędny dla zdrowia organ, odpowiedzialny za wypłukiwanie toksyn czy metabolizowanie leków. Dlatego też należy o niego starannie dbać. Matcha pozwala chronić wątrobę, która pracując sprawniej, zapewnia równowagę całego organizmu. Nie ma więc obaw co do jej spożywania, pamiętając jednak o tym, że jak najwięcej korzyści można osiągnąć, pijąc jedną filiżankę naparu dziennie. Większa ilość nawet pomimo cennych właściwości matchy mogłaby wywołać działania niepożądane. Te mogą być związane przede wszystkim w tym, że w lisicach matchy kumuluje się nawet 30% więcej ołowiu niż w klasycznej herbacie, przez co jej nadmierne spożywanie możne wywołać pewne reakcje organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *