Matcha często traktowana jest jako alternatywa dla kawy. Bywa też, że stawiana jest wręcz w kontrze do „małej czarnej”. Nieraz można spotkać się z gorącymi dyskusjami o wyższości jednej nad drugą. Tak naprawdę często w tych ocenach pobrzmiewają subiektywne preferencje, a przecież każdy z tych napojów ma swoją specyfikę, w którą warto się zagłębić i dobrze ją poznać.
Zgłębiając każdy temat, dobrze jest zacząć od podstaw. W tym wypadku będzie to kilka zdań wyjaśnienia, czym tak właściwie jest matach, a czym kawa.
Co to jest matcha, co to jest kawa
Matcha jest rodzajem zielonej herbaty, która pochodzi z Japonii. O jej charakterystycznym smaku, zapachu i przede wszystkim właściwościach decyduje specyfika uprawy, zbioru i obróbki liści. Matcha trafiająca do sprzedaży jest mielona na proszek i w tej postaci ją zaparzamy.
Z kolei kawa jest napojem, który bazuje na specjalnie palonych i mielonych ziarnach kawowca. Ta roślina uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej i Azji.
Ważną cechą matchy i kawy jest zapach. Jedna i druga charakteryzuje się specyficznym aromatem, a to który jest przyjemniejszy, zależy przede wszystkim od naszego gustu.
Wyjątkowy aromat i smak
Matcha pachnie intensywnie i świeżo, wyczuć można w niej zielone, trawiaste, roślinne i słodkawe nuty. Niektóre nosy odkryją również surowszą ziemistość, woń mineralną czy orzechową. Kawa również jest miksem różnych nut aromatycznych. W zależności od gatunku, poczuć można m.in. palone ziarna, karmel, orzech, czekoladę, korzenie czy zioła.
Z aromatem ściśle wiąże się smak. Matcha jest delikatnie gorzka, z charakterystycznym trawiastym posmakiem. Te walory są specyficzne i odróżniają ją od kawy. W kawie zaś dominuje smak palonych ziaren, w których pobrzmiewać może gorzka czekolada, orzechy albo nawet owoce.
W przypadku obu napojów można wskazać ich właściwości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie.
Matcha i kawa: odżywanie i zdrowie
Matcha to prawdziwe źródło wartościowych substancji odżywczych. Jest bogata w antyoksydanty, przede wszystkich katechiny. Te przeciwutleniacze pozwalają utrzymywać w dobrej i zdrowej formie nasze komórki i zbudowane z nich tkanki oraz narządy. Matcha wspiera również metabolizm, skutecznie i naturalnie likwiduje toksyny, działa kojąco i odprężająco na ciało i umysł. Jest bogata w błonnik, chlorofil i witaminy, selen, chrom, cynk i magnez. Dzięki temu pozytywnie wpływa na nastrój i wspomaga koncentrację. Regularne picie pozwala obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Kawa również zawiera antyoksydanty, które pomagają zwalczać stany zapalne czy hamować niekorzystne zmiany zachodzące w komórkach. Spożywanie jej w odpowiednich ilościach może dobrze służyć chorującym na serce czy cukrzycę. Z drugiej strony przy tych schorzeniach może mieć niekorzystny wpływ, zwłaszcza ze względu na sporą zawartość kofeiny.
Kofeina
Jeśli już o kofeinie mowa, to warto zaznaczyć, że ten związek znaleźć można zarówno w matchy, jak i kawie. Pod względem ilości, przewaga jest po stronie kawy. Osoby wrażliwe na nią, mogą łatwo przesadzić z dawką odpowiednią dla siebie i poczuć skutki uboczne. Chodzi m.in. o przyspieszoną akcję serca, dużą nerwowość czy nadmierne pobudzenie. Matcha w tym zakresie jest bardzo bezpieczna. Niższa zawartość kofeiny dostarczy energii, ale nie wywoła gwałtownych reakcji, tak jak to zdarza się przy kawie.
Przyrządzanie i podawanie
Matcha i kawa to nie tylko zwykłe napoje, ale cała związana z nimi otoczka, dotycząca m.in. przyrządzania i podawania. Kawę, w zależności od gatunku, można parzyć na różne sposoby, np. poprzez zalewanie wrzątkiem w specjalnym naczyniu czy też korzystając z określonych funkcji ekspresu. Serować też można ją na różne sposoby – w filiżankach, kubkach, szklankach, z dodatkami mleka, czekolady czy alkoholu.
Matcha jest na razie mniej popularna, dlatego sposób jej przyrządzania i podawania to dla wielu osób nowość. Warto poznać te zwyczaje, bo z tradycyjną japońską matchą wiąże się bogaty i interesujący ceremoniał. Najlepiej przyrządzić ją w ceramicznej misce. Zalać gorącą, ale nie wrzącą, wodą, po czym wymieszać. Do mieszania służy chasen, czyli specjalna, bambusowa miotełka. Jak widać, samo przygotowanie jest interesujące i może sprawić sporo satysfakcji.
Warto pić matchę
Kawa to napój powszechnie znany i wiele osób zna jej smak i właściwości. Można podawać ją w różnych, nowych dla spożywającego, wariantach. Jednak matach to zupełnie coś innego. Ci, którzy ją piją, znają jej atuty. Osoby, które jeszcze jej nie spróbowały, powinny odkryć jej smak, właściwości i całą otoczkę, która wiąże się z tą specyficzną, zieloną herbatą. Choć między matchą i kawą można znaleźć podobieństwa, różnią się m.in. smakiem, wpływem na nasz organizm i składem. Nie brakuje przy tym tych, którzy lubią oba napoje. Dlatego ci, którzy jeszcze nie sięgnęli po matchę, nie powinni dłużej czekać.