Matcha to herbata, która daje wielkie pole do popisu. Można przyrządzać ją na różne sposoby i w rozmaitych zestawieniach. Można eksperymentować z nią w kuchni i dodawać ją do potraw czy ciast. Jej niepowtarzalny smak doskonale komponuje się także z alkoholami, co pozwala na tworzenie nietuzinkowych koktajli.
Imprezy czy spotkania towarzyskie dobrze i miło spędza się ze smacznym drinkiem w ręku. Kiedy szykujemy miksy soków, napojów gazowanych i alkoholi, warto także pamiętać o matchy jako o składniku, który doda naszym koktajlom niewątpliwego kolorytu.
Matcha Martini
W tej wersji matcha idzie w parze z pomarańczowym likierem. Do przyrządzenia potrzebujemy 1 łyżeczkę matchy, 50 ml czystej wódki, 15 ml likieru Triple Sec lub podobnego, 15 ml soku z limonki, kilka kostek lodu.
Matchę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po czym zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodna, przelewamy ją do shakera. Dodajemy lód, odmierzoną wódkę, likier i sok z limonki. Całość zamykamy i energicznie mieszamy. Następnie przecedzamy płyn do koktajlowej szklanki i już wszystko gotowe.
Matcha Mojito
Ta odsłona bazuje na białym rumie. Składnikami są: 1 łyżeczka matchy, 50 ml rumu białego, 30 ml soku z limonki, 10 listków mięty, 10 ml syropu cukrowego, mineralna woda gazowana oraz kilka kostek lodu.
Matchę trzeba rozpuścić w małej ilości gorącej wody i zostawić, aż przestygnie. Do szklanki koktajlowej wlewamy sok z limonki, dajemy listki mięty, które delikatnie gnieciemy. Dodajemy rum, przestudzoną matchę oraz syrop cukrowy. Wszystko mieszamy. Na koniec wrzucamy lód i dolewamy wodę gazowaną. Po delikatnym wymieszaniu koktajl jest gotowy do spożycia.
Matcha Margarita
W tym zestawieniu pierwsze skrzypce z matchą grają tequila i likier. Żeby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem, potrzebujemy łyżeczkę zielonej herbaty, 50 ml tequili, 25 ml likieru Cointreau albo podobnego, 25 ml soku z limonki, kostki lodu i sól.
Matchę należy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odczekać, aż wystygnie. Brzeg szklanki pokrywamy solą. Do shakera dajemy lód, tequilę, likier, sok z limonki i rozpuszczoną matchę. Energicznie wstrząsamy, a następnie zawartość przelewamy do szklanki. Teraz możemy cieszyć się naszym wyjątkowym drinkiem.
Matcha na wiele sposobów
Powyższe przepisy to tylko kilka z wielu przykładów na to, jak miksować matchę z innymi napojami, składnikami i alkoholami. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej pomysłowości oraz gustu i oczekiwań tych, którzy będą raczyć się przygotowanymi przez nas koktajlami. Matcha jest zawsze do dyspozycji. Nie zapominajmy jednak, że do alkoholu należy podchodzić odpowiedzialnie. Matcha jest zdrowa i ma cenne składniki odżywcze. Nie jest jednak cudownym eliksirem, który uleczy nas z nadmiaru spożytych procentów. Jej energetyzujące działanie nie będzie także stać za nas na straży trzeźwości. Trzeba po prostu pić z głową i umiarem. Tylko wtedy będziemy cieszyć się ciekawym połączeniem matchy i trunków, wydobywać ich charakterystyczne nuty smakowe i właściwości.
Komentarz
Doskonały wpis! Ja też uwielbiam Matche dodwać do szejków 😉
Podobno w japonii dodają ją wszędzie – ciasta, koktajle itp