Japońska ceremonia picia herbaty to bardzo ważna tradycja na terenie Japonii i nie tylko. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tego procesu, a także zapoznać się z jego dokładną specyfiką oraz przebiegiem.
Wpływ kultury i filozofii Japonii na ceremonię picia herbaty
Japonia to wyjątkowy kraj, który ma swoją filozofię. Dotyczy ona sposobów życia, a także myślenia. Filozofia Japonii nierozerwalnie związana jest z prostotą oraz dbałością o każdy, nawet najmniejszy detal. Oprócz tego duże znaczenie na terenie Japonii mają twórcy, o których kunszt bardzo się dba. Z japońską filozofią nierozerwalnie wiąże się ceremonia parzenia herbaty, która jest bardzo prosta i dba się podczas niej o każdy szczegół, nawet ten najmniej istotny. Ceremonia picia herbaty w Japonii prezentuje się nieco inaczej niż w myślach Europejczyków, którzy duży nacisk kładą na pęd życia, miszmasz oraz gwałtowność. Obywatel Europy wszędzie się spieszy i chce osiągać natychmiastowo najlepsze wyniki. Ceremonia parzenia herbaty jest pasjonująca dla Europejczyków, ponieważ tak różni się od ich tradycyjnej kultury.
Historia japońskiej ceremonii
Na samym początku japoński proces parzenia herbaty bezpośrednio wiązał się z filozofią Zen. Jednak parzenie oraz dzielenie się herbatą to ciąg zdarzeń, które bardzo ewoluowały na przestrzeni wieków. Pierwsze informacje na temat ceremonii parzenia herbaty zaczęły pojawiać się około ósmego wieku naszej ery. Cesarz Shōmu sprawił, że parzenie herbaty stało się rytualnym procesem buddyjskich ceremonii. Następne wzmianki na temat japońskiej ceremonii picia herbaty zaczęły pojawiać się na przełomie dwunastego i trzynastego wieku. W tym czasie zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się u japońskich mnichów i stanowił część ich duchowej praktyki. Herbata stała się także popularna w klasie wyższej, czyli u samurajów.
Herbata w dużej mierze była uznawana za towar ekskluzywny. Dlatego ceremonia jej parzenia była okazją do zaprezentowania swojego bogactwa, a także wysokiego statusu społecznego w tak zwanym stylu shoin. Herbatę serwowano w pomieszczeniach urządzonych na bogato, aby podkreślić jej wyjątkowy status. Jednak wraz z upływem czasu proces parzenia herbaty bardziej upodabniał się do filozofii wabi. Oznacza to, że wystrój pomieszczeń podczas japońskiej ceremonii picia herbaty stawał się coraz bardziej minimalistyczny oraz stonowany. Ceniona była prostota oraz brak rozpraszaczy podczas parzenia i picia naparu. Wabi to symbol sił natury oraz samotności z wyboru. Istota tej filozofii jest dość trudna do uchwycenia.
Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha
-
Oceniono 4.99 na 5
Organiczna Japońska Matcha Premium 100g
109,99 złOriginal price was: 109,99 zł.99,99 złCurrent price is: 99,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.97 na 5
Japońska zielona herbata Matcha Tradycyjna 100g
69,99 złOriginal price was: 69,99 zł.62,99 złCurrent price is: 62,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Zestaw Japońska Matcha Tradycyjna 30g + Miotełka Bambusowa Chasen + Łyżeczka Chashaku
99,99 złOriginal price was: 99,99 zł.89,99 złCurrent price is: 89,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.99 na 5
Organiczna Japońska Matcha Premium 30g
45,99 złOriginal price was: 45,99 zł.40,99 złCurrent price is: 40,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Organiczna Japońska Matcha Ceremonialna 30g
69,99 złOriginal price was: 69,99 zł.62,99 złCurrent price is: 62,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.97 na 5
Organiczna Japońska Matcha Ceremonialna 100g
179,99 złOriginal price was: 179,99 zł.165,99 złCurrent price is: 165,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka
Jak wygląda ceremonia picia herbaty?
Tradycyjna japońska ceremonia picia herbaty trwa około czterech godzin i składa się z poszczególnych etapów. Wspólną cechą wszystkich etapów ceremonii jest stworzenie odpowiedniej atmosfery, która obejmuje ciszę, intymność oraz zadumę. Podczas ceremonii w domu gospodarza gromadzi się jedynie kilka osób. Sam gospodarz symboliczne rozpoczyna proces ceremonii poprzez rozpalenie ogniska, służącego na późniejszym etapie do ogrzania wody. Przed piciem herbaty uczestnicy ceremonii zasiadają do kaiseki, czyli klasycznego japońskiego posiłku, który składa się z kilku różnych dań. Kaiseki najczęściej organizuje się na specjalne okazje, takie jak właśnie japoński zwyczaj picia herbaty. Po posiłku gospodarz przygotowuje wszystkie najważniejsze elementy do ceremonii parzenia matchy.
Japońska ceremonia picia herbaty rozpoczyna się od ukłonów oraz obmycia dłoni przez wszystkich uczestników. Następnie każdy zajmuje swoje miejsce, dbając o wszelkie niezbędne szczegóły, takie jak między innymi zdjęcie obuwia oraz przybranie odpowiedniej pozycji. Gospodarz zajmuje się przygotowywaniem czarek i niezbędnych przyborów. Jednocześnie podgrzewa wodę w chagama. Poszczególni uczestnicy ceremonii parzenia herbaty zajmują się kolejno dokonaniem inspekcji matchy. Bardzo często w trakcie japońskiego zwyczaju picia herbaty uczestnikom podawane są także słodycze wagashi. Dzięki nim możliwe jest zbalansowanie goryczki, którą można wyczuć w herbacie.
Najważniejszym etapem każdej japońskiej ceremonii picia herbaty jest oczywiście samo parzenie herbaty matcha. Proces rozpoczyna się od wsypania odpowiedniej porcji matchy do czarki każdego uczestnika przez gospodarza. Następnie chochelką rozlewana jest woda, a cały napój powinien być dość energicznie mieszany. Do mieszania matchy używa się specjalistycznego bambusowego pędzla, który inaczej nazywany jest chasen. To właśnie dzięki niemu możliwe jest uzyskanie dość spienionej konsystencji. Po przygotowaniu napoju pierwszy gość otrzymuje czarkę z matchą i powinien ją obrócić o sto osiemdziesiąt stopni w dwóch ruchach. Następnie następuje napicie się oraz podanie czarki kolejnej osobie. Należy również podziękować gospodarzowi. Parzenie herbaty oraz dzielenie się z nią trwa w całym rytuale około dwudziestu minut. Aktualnie podczas ceremonii parzenia i picia herbaty bardzo często rezygnuje się ze wstępu, czyli kaiseki.
Japoński zwyczaj picia herbaty to bardzo uporządkowany proces, w którym dba się o każdy, nawet najmniejszy, detal. Każdy etap parzenia oraz picia herbaty jest specyficzny i ma swoje wymagania, prawa oraz zwyczaje. Dla niektórych osób mogą się one wydawać nieco konserwatywne, jednak są niezwykle istotne dla zachowania tradycji przeprowadzanego rytuału. Czarka powinna być obracana w odpowiednim kierunku oraz o odpowiednią ilość razy. Podczas ceremonii zakazane są tematy rozmów odmienne od specyfiki parzenia oraz picia herbaty. Porządek jest bardzo istotnym aspektem w trakcie każdej ceremonii, ponieważ wprowadza przewidywalność oraz nie uwzględnia rozpraszania się.
Japoński zwyczaj picia herbaty najbardziej można zrozumieć, jeśli się go w samodzielny sposób doświadczy. Ceremonię parzenia i picia herbaty można przygotować nawet w domowym zaciszu. Matchę można zaparzyć zarówno w samotności, jak i wspólnie z bliską sobie osobą. Podczas całego procesu warto zadbać o nastrój medytacji i spokój. Pomocne może być także włączenie relaksującej muzyki, która umili czas spędzany przy piciu herbacianego naparu.