CategoriesPoradnik Przepisy

Naleśniki z japońską matchą i serkiem śmietankowo-kokosowym

Naleśniki z japońską matchą i serkiem śmietankowo-kokosowym

Do przygotowania tych naleśników potrzebne nam będą następujące składniki:
Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szklanki mąki do naleśników (na przykład lubella wrocławska),
  • 3 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty matchy + do posypania,
  • 250 ml mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1/2 szklanki oleju;

Serek śmietankowo-kokosowy:

  • 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • laska wanilii,
  • kilka gałązek mięty.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Przygotowanie

Przygotujmy ciasto na naleśniki: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do białek. Mąkę razem z matchą przesiewamy do miski z masą jajeczną. Następnie wlewamy mleko oraz wodę gazowaną i dokładnie mieszamy, do uzyskania puszystej masy. Na koniec do ciasta dodajemy olej.

Przygotujmy serek śmietankowy: schłodzoną puszkę mleczka kokosowego otwieramy, oddzielamy śmietankę kokosową i ubijamy na sztywno. Wkładamy serek śmietankowy, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Laskę wanilii rozcinamy nożem wzdłuż na pół. Łyżką wydobywamy całą zawartość strąka, którą dodajemy do serka śmietankowo-kokosowego.

Rozgrzewamy suchą patelnię. Na całej powierzchni rozprowadzamy cienką warstwę ciasta. Smażymy naleśniki po kilka minut z każdej strony. Lekko studzimy. Następnie układamy je jeden na drugim, przekładając porcjami serka śmietankowo-kokosowego (kilka łyżek zostawiamy na wierzch). Ostatni naleśnik smarujemy grubą warstwą serka. Piętrowo ułożone naleśniki posypujemy matchą i dekorujemy gałązkami mięty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *