Do przygotowania tych naleśników potrzebne nam będą następujące składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki mąki do naleśników (na przykład lubella wrocławska),
- 3 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty matchy + do posypania,
- 250 ml mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 1/2 szklanki oleju;
Serek śmietankowo-kokosowy:
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego,
- 250 g serka śmietankowego,
- laska wanilii,
- kilka gałązek mięty.
Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha
-
Oceniono 4.99 na 5
Organiczna Japońska Matcha Premium 100g
109,99 złOriginal price was: 109,99 zł.99,99 złCurrent price is: 99,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.97 na 5
Japońska zielona herbata Matcha Tradycyjna 100g
69,99 złOriginal price was: 69,99 zł.62,99 złCurrent price is: 62,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Zestaw Japońska Matcha Tradycyjna 30g + Miotełka Bambusowa Chasen + Łyżeczka Chashaku
99,99 złOriginal price was: 99,99 zł.89,99 złCurrent price is: 89,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.99 na 5
Organiczna Japońska Matcha Premium 30g
45,99 złOriginal price was: 45,99 zł.40,99 złCurrent price is: 40,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Organiczna Japońska Matcha Ceremonialna 30g
69,99 złOriginal price was: 69,99 zł.62,99 złCurrent price is: 62,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.97 na 5
Organiczna Japońska Matcha Ceremonialna 100g
179,99 złOriginal price was: 179,99 zł.165,99 złCurrent price is: 165,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka
Przygotowanie Naleśników z japońską matchą i serkiem śmietankowo-kokosowym
Przygotujmy ciasto na naleśniki: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do białek. Mąkę razem z matchą przesiewamy do miski z masą jajeczną. Następnie wlewamy mleko oraz wodę gazowaną i dokładnie mieszamy, do uzyskania puszystej masy. Na koniec do ciasta dodajemy olej.
Przygotujmy serek śmietankowy: schłodzoną puszkę mleczka kokosowego otwieramy, oddzielamy śmietankę kokosową i ubijamy na sztywno. Wkładamy serek śmietankowy, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Laskę wanilii rozcinamy nożem wzdłuż na pół. Łyżką wydobywamy całą zawartość strąka, którą dodajemy do serka śmietankowo-kokosowego.
Rozgrzewamy suchą patelnię. Na całej powierzchni rozprowadzamy cienką warstwę ciasta. Smażymy naleśniki po kilka minut z każdej strony. Lekko studzimy. Następnie układamy je jeden na drugim, przekładając porcjami serka śmietankowo-kokosowego (kilka łyżek zostawiamy na wierzch). Ostatni naleśnik smarujemy grubą warstwą serka. Piętrowo ułożone naleśniki posypujemy matchą i dekorujemy gałązkami mięty.
Smacznego!