CategoriesUroda i zdrowie

Garbniki w herbacie – co to jest?

Garbniki w herbacie - co to jest?

Garbniki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników herbaty. Większość osób nieprzypadkowo kojarzy je z charakterystyczną goryczką, którą można wyczuć w trakcie jej picia. Nietrudno zauważyć, że herbata z rozsądną zawartością garbników nie zawsze jest lubiana przez konsumentów. A szkoda, bo to właśnie dzięki nim posiada ona pewne bardzo korzystne dla zdrowia właściwości.       

Czym są garbniki?

 

Garbniki to substancje chemiczne zaliczane do grupy polifenoli. To one są odpowiedzialne za charakterystyczny, goryczkowaty smak herbaty. O ich obecności można przekonać się np. pijąc… zimną, czarną herbatę. Jej mocny, gorzkawy smak jest skutkiem dużego stężenia tych substancji. W przypadku niektórych herbat garbniki są wydzielane już w procesie parzenia. Im jest on dłuższy, tym bardziej goryczkowaty smak naparu. Jedni je lubią, a inni nie. Jedno jest pewne – mają one olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. I właśnie dlatego warto je przyjmować.

 

Które herbaty zawierają najwięcej garbników?

 

Niezaprzeczalną „królową garbników” jest herbata czarna. To ona zawiera ich najwięcej. Wie o tym każdy, kto lubi ją przede wszystkim w mocnej, długo parzonej postaci. Ich charakterystyczny, gorzkawy smak jest wtedy najbardziej intensywny. Warto zauważyć, że z biegiem czasu ulegają one stopniowemu rozpadowi. Dlatego herbata po terminie ważności nie jest już tak bogata w ów składnik. Naturalnie w przypadku takich produktów jak czarna herbata termin ważności jest bardzo odległy, ale i tak zawartość garbników może w niej znacznie spaść. Mało garbników zawierają z kolei herbaty zielone, choć – co trzeba przyznać – w ich przypadku stężenie tych substancji będzie wprost proporcjonalne do czasu parzenia. Jeśli więc ktoś lubi herbatę zieloną (zwłaszcza matchę) z dużą, wręcz solidną dawką polifenoli, to powinien ją parzyć nieco dłużej i w temperaturze zbliżonej do maksymalnej (80 stopni Celsjusza).

 

Dlaczego garbniki są takie ważne?

 

Dlaczego niniejszy artykuł poświęcony jest właśnie tym substancjom chemicznym? Z bardzo prostego powodu: garbniki – mimo swego smaku – są dla organizmu człowieka niezwykle ważne. Nieprzypadkowo nazywa się je przeciwutleniaczami. Ich zadaniem jest opóźnianie procesu starzenia tkanek i to w całym spektrum ludzkiego organizmu. Można je spotkać w różnego rodzaju kosmetykach, preparatach pielęgnacyjnych, lekach, ale też w suplementach diety. W herbacie są dostępne niejako za darmo. I dlatego warto ten fakt wykorzystać.

 

Wpływ garbników na ludzkie zdrowie

 

Ciekawostką jest to, w jaki sposób garbniki pojawiają się w herbacie. Nieprzypadkowo to co gorzkie, jest przez Matkę Naturę uważane za coś toksycznego. Tak samo jest i tutaj. Otóż garbniki to substancje, którymi rośliny bronią się przed innymi organizmami, a zwłaszcza szkodnikami. Nadmiar garbników (tanin) również może być niebezpieczny dla człowieka, ale tylko w przypadku przyjęcia ich w olbrzymich ilościach. W takich sytuacjach może dojść do zaburzeń związanych z przyswajaniem białek lub żelaza. Na szczęście picie 3 – 4 filiżanek herbaty zawierającej nawet dużą ilość garbników nie jest niebezpieczne dla człowieka. Ba, może nawet przynieść bardzo korzystne efekty zdrowotne.

 

Korzyści wynikające z przyjmowania tanin:

 

– Łatwiejsze i szybsze usuwanie stanów zapalnych występujących zwłaszcza w obrębie skóry, ale też wielu innych tkanek.

– Przyspieszanie gojenia ran, odmrożeń i oparzeń, a także podrażnień skóry.

– Tworzenie na powierzchni skóry specjalnej warstwy ochronnej, która zabezpiecza ją przed działaniem bakterii.

– Eliminację bakterii występujących w układzie pokarmowym, a co za tym idzie – stabilizacja funkcjonowania żołądka i jelit.

– Ograniczanie działania wolnych rodników, czyli spowalnianie procesu starzenia organizmu.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Jak przyswajać garbniki?

 

Chcąc przyjmować zawarte w herbacie garbniki w odpowiedni i bezpieczny dla siebie sposób, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych zaleceń.

 

1. Najlepiej pić świeżą herbatę. Czy herbata może się przeterminować? W wielu przypadkach trzeba do tego sporo czasu. Ale praktycznie każda herbaciana mieszanka traci wraz z jego upływem sporo korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Dlatego tak ważne jest, aby pić herbatę leżącą w domu do 3 miesiąca (zielona) i do 1 – 2 lat (czarna).

 

2. Warto parzyć herbatę nieco dłużej. Owszem, optymalny czas niezbędny do przygotowania smacznego naparu to 2 – 3 minuty. Niemniej jeśli czas parzenia wydłuży się o dodatkową minutę lub dwie, ilość garbników będzie zdecydowanie większa. Nie można jednak zapominać, że taki napar nie wszystkim smakuje.

 

3. Prawdziwym rezerwuarem garbników są dobre herbaty, które są przygotowywane głównie z liści. To właśnie w tych częściach roślin znajduje się najwięcej polifenoli i to właśnie dlatego warto pić z nich napar. Niestety liście ulegają dość szybkiemu utlenianiu, w związku z czym należy je przechowywać w hermetycznym opakowaniu.

 

4. Warto eksperymentować. Niektóre, bogate w garbniki herbaty warto mieszać z sokami owocowymi lub miodem. Taka mieszanka nie zawiera dużo substancji energetycznych, a jednocześnie zapewnia solidną dostawę substancji spowalniających utlenianie. Dobrym pomysłem jest też picie herbat owocowych.

 

Czy garbniki mogą być zagrożeniem?

 

Odpowiedź na powyższe pytanie jest dość jasna – teoretycznie nie. Rzadko się zdarza, aby dana osoba mogła jednorazowo przyswoić ich na tyle dużo, by wywołać określone reakcje niepożądane. Niemniej często zdarza się, że po wypiciu dużej ilości mocnej herbaty, pojawiają się niektóre skutki uboczne jej spożycia. Nietrudno zauważyć, że zwykle nie są one kojarzone przez miłośników herbaty z ich ulubionym naparem. Dlatego osoby te powinny zwrócić uwagę na kilka objawów przyjmowania nadmiernej ilości garbników:

 

– intensywnych bólów brzucha,

 

– bólów głowy obejmujących zwłaszcza jej tylną część,

 

– problemów ze snem,

 

– zaburzeń pracy jelit (zwłaszcza utrudnień w wypróżnianiu),

 

– ogólnego osłabienia organizmu,

 

– mdłości i wynikających z nich wymiotów.

 

Jeśli te objawy mają miejsce po wypiciu mocnej herbaty (zwłaszcza w dużych ilościach), to koniecznie należy ograniczyć jej przyjmowanie i jeśli to konieczne – wybrać się do lekarza.      

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *