CategoriesPoradnik

Herbata gdzie i jak rośnie?

Gdzie rośnie herbata?

Herbatę lubi chyba każdy. Jej delikatny smak poprawia nastrój, pobudza i w pewnym stopniu oczyszcza organizm. Dobrze przyrządzona herbata orzeźwia w letnie dni, ogrzewa zimą i jest prawdziwym rarytasem. Niestety, choć wiele osób ją pije, to wciąż mało kto wie, gdzie i w jakich warunkach herbata rośnie.

Lokalizacja – dlaczego warto ją znać?

Istnieje wiele różnych rodzajów herbat. W Polsce – co oczywiste – nie sposób uprawiać herbatę. Roślina ta wymaga gorącego i wilgotnego klimatu, a takiego w naszym kraju po prostu nie ma. Mimo to herbata rośnie w wielu różnych krajach. Na jej smak ma zatem wpływ:

 

– lokalizacja, w której rosną wybrane rośliny,

 

  • klimat w którym wzrasta herbata,
  • wysokość upraw,
  • technika zbierania roślin,
  • obróbka roślin.

 

Dlaczego wiedza ta jest taka istotna? Ponieważ jest ona kluczem do wyboru właściwej herbaty. Oczywiście nie oznacza to, że na rynku występuje tylko jedna i „słuszna” mieszanka. Wręcz przeciwnie – jest ich całe mnóstwo! Niemniej znajomość procesów wytwarzania i wzrostu herbaty pozwoli lepiej wykorzystać potencjał jaki mają poszczególne jej rodzaje. Wszystko po to, aby dobrać mieszankę dostosowaną do swoich preferencji smakowych.

 

Jak rośnie herbata, czyli co warto wiedzieć o jej wzroście?

 

Większość z nas pije jeden rodzaj herbaty. Mieszanką, którą można znaleźć na większości polskich stołów jest tzw. camellia sinensis. W zależności od przyjętej technologii produkcji, jej liście zostały poddane nieco innej obróbce. Dzięki temu udało się uzyskać szereg herbat o bardzo zróżnicowanych parametrach smakowych. Doświadczony koneser tego wyjątkowego napoju wie, że na rynku są dostępne przede wszystkim herbaty:

 

  • białe,
  • zielone,
  • oolong,
  • czarne,
  • pu-erh.

 

Mało kto wie, że na ogólny wygląd krzewów herbacianych wpływ ma przede wszystkim… człowiek. Podczas zbiorów ich wysokość osiąga mniej więcej 1,5 metra. Jest to jednak wartość przyjęta ze względu na komfort osób, które ją zbierają. Zrywanie najświeższych liści z kilkumetrowych krzewów nie byłoby ani wygodne, ani łatwe i co najgorsze – obniżałoby wydajność osób odpowiedzialnych za zbiór. Tymczasem światowe zapotrzebowanie na herbatę jest ogromne i stale rośnie. Ciekawostką niech będzie fakt, że podczas zbiorów odcina się jedynie najmłodsze listki. W praktyce oznacza to, że z każdej rośliny pobiera się maksymalnie 2 – 3 listków. To odzwierciedla skalę zbiorów herbacianych na całym świecie.

 

Jak uprawiać herbatę? Kilka słów o jej wzroście

 

Herbata jest rośliną bardzo wymagającą, a to oznacza, że do prawidłowego i efektywnego wzrostu potrzebne jej są wręcz doskonałe warunki. To z kolei oznacza, że można ją uprawiać tylko w określonych regionach świata. Najlepsze uprawy pochodzą z miejsc o ciepłym, a zarazem mocno wilgotnym klimacie. Mówiąc o miejscach wilgotnych ma się na myśli takie, w których roczna suma opadów to około 1000 mm, czyli… 10 metrów. Istotne do prawidłowego wzrostu krzewów herbacianych jest też położenie samych plantacji, które powinny znajdować się na wysokości od 1200 m n.p.m., aż do 2100 m n.p.m.

 

Jaki ma to wpływ na smak herbaty? Im wyżej, tym mniej tlenu. To z kolei oznacza, że wyżej położona roślina rośnie wolniej, ale za to w trakcie wzrostu wytwarza wiele ciekawych składników smakowych. Mówiąc wprost – herbata rosnąca stosunkowo wysoko, jest atrakcyjniejsza pod względem aromatycznym i smakowym. Specyficzne warunki wzrostu oznaczają konieczność rezygnacji z nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Oznacza to, że zawartość naszych filiżanek jest tak naprawdę owocem pracy setek, a nawet tysięcy ludzi, którzy w różnych częściach świata zbierają te drogocenne rośliny.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Gdzie szukać herbaty, czyli kilka słów o jej lokalizacji

 

 

Plantacje herbat są rozsiane po całym świecie. W Polsce – zgodnie z tym co napisano wcześniej – herbaty nie można uprawiać. Nie oznacza to jednak, że nie można tego robić w wielu innych miejscach świata. Obecnie uprawia się ją w aż 50 krajach, których klimat na to pozwala. Najwięcej herbaty zbiera się w Azji, ale jej plantacje można też znaleźć w Afryce i Ameryce Południowej. Jak łatwo się domyślić, największym producentem herbaty są naturalnie Chiny. Tuż po nich w światowym zestawieniu znajduje się Japonia, ale też Indonezja i Sri Lanka. Co ciekawe, dawniej używana nazwa tego ostatniego kraju to Cejlon. To właśnie stąd wzięła się nazwa herbaty. Do producentów herbat należą również Pakistan, Malezja, Birma, Wietnam, Iran czy Turcja. Jeśli chodzi o Afrykę, to herbatę zbiera się najczęściej w Kenii. Z kolei w Ameryce Południowej dominującym na rynku herbaty państwem jest oczywiście Brazylia. Oprócz nich swój udział w produkcji herbat mają też Peru i Argentyna.

 

 

Skąd się bierze konkretna odmiana herbaty? Co ciekawe, sporo z nich nosi nazwę po konkretnych regionach w których je zbierano. Mamy więc herbaty z poszczególnych chińskich prowincji (takich jak Yunnan, Syczuan, Hunan, Fujian i Zhejiang. Z kolei w Indiach najpopularniejszymi regionami w których zbiera się smaczną i dobrze znaną w Polsce herbatę są Assam i Darjeeling. A jeśli ktoś lubi herbatę wprost ze Sri Lanki, to już pewnie spotkał się z takimi nazwami jak: Uwa, Dimbula i Nuwara Eliya.

 

 

Herbata termin ważności i inne ciekawostki

 

 

Czy herbata może się przeterminować? Otóż czas jej przydatności do spożycia zależy w głównej mierze od jej rodzaju, czyli od przyjętej procedury produkcji. Najdłuższy termin ważności ma herbata czarna (nawet kilka lat), a najkrótszy – zielona (rok, góra dwa). I jeszcze jedno. Herbata po terminie ważności nie musi tracić swojego smaku. Wielu producentów podkreśla, że termin ten to rama czasowa określająca przybliżony termin, w którym herbata zachowuje swoje najlepsze walory smakowe. Niemniej ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, czyli w suchym, pozbawionym zapachów pomieszczeniu, w którym herbata nie będzie narażona na działanie światła słonecznego.

 

 

Reasumując, mało kto ma świadomość, że ta herbata, która trafia do jego szklanki, kubka lub filiżanki, to owoc pracy setek, a nawet tysięcy ludzi. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *