Trudne jest życie alergika. Równie trudno zrozumieć, dlaczego w walce z tą skądinąd wymagającą chorobą, jaką jest alergia, nie stosujemy rozwiązań utożsamianych z medycyną naturalną. Jednym z “narzędzi”, które mogą pomóc alergikom, jest herbata. Sprawdźmy, dlaczego tak jest i jakie herbaty warto w związku z tym spożywać.
Spis treści
Alergia – choroba XXI wieku?
Alergia to podstępna choroba. Często przez wiele lat nie daje o sobie znać, by zaatakować w najmniej oczekiwanym momencie. Co gorsza, jej objawy to nie tylko swędzenie w gardle, kichanie i katar. To szereg złożonych dolegliwości, które w niektórych przypadkach mogą doprowadzić do utraty życia. Czy w związku z tym alergik powinien stosować herbatę? Otóż tak, choć nigdy nie należy jej utożsamiać z lekiem.
Co może wywołać reakcję alergiczną u alergika? Jednym słowem… wszystko, począwszy od zanieczyszczeń w powietrzu, a skończywszy na niektórych składnikach zawartych w pożywieniu i napojach. Alergik wie, że nie może sobie często pozwolić na soki z koncentratu, niektóre dania, a także kolorowe napoje. Z drugiej strony – jeśli troszczy się o swoje zdrowie – to stawia na dwa najważniejsze składniki swojej diety: wodę i herbatę.
Jaką herbatę spożywać w przypadku alergii?
Osoby cierpiące na alergię mogą spożywać herbatę tradycyjną. Jest ona uważana za bardzo smaczną, gdyż stanowią ją liście drzewa herbacianego Camelia Sinensis. Picie naparu nie wymaga słodzenia, gdyż dodatkowa porcja cukru mogłaby zaburzyć jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jego atutem jest charakterystyczny, lekko cierpki smak, który sprawdza się zwłaszcza podczas upałów. Napar z tych liści zawiera w sobie mnóstwo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. To idealna propozycja dla osób, które chcą poczuć się lepiej. Dzięki herbacie pozbywamy się też tzw. złego cholesterolu, a także szybciej oczyszczamy organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji.
Regularne picie herbaty nie tylko ogranicza intensywność reakcji alergicznych, ale również zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i układu krążenia. Herbatę z Camelia Sinensis można również potraktować jako naturalny antybiotyk, gdyż zawarte w niej substancje aktywne mają silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze.
Dlaczego zwykła herbata pomaga walczyć z alergią?
Herbata jest jednym z najskuteczniejszych, naturalnych narzędzi w walce z alergią. Dlaczego?
Po pierwsze, zawiera ona mnóstwo katechin, flawonoidów i polifenowe. To substancje czynne, które opóźniają starzenie organizmu poprzez ograniczenie produkcji wolnych rodników. Dzięki nim łatwiej pokonać stany zapalne i przyspieszyć procesy odpowiedzialne za regenerację komórek. Ponadto udowodniono, że substancje te mogą być bardzo skuteczne w łagodzeniu reakcji alergicznych.
Po drugie, herbata działa przeciwhistaminowo. Co to oznacza? Histamina jest substancją wytwarzaną przez organizm w przypadku kontaktu z patogenem, którym – w przypadku alergii – jest oczywiście alergen. Oznacza to, że jej stosowanie ogranicza wytwarzanie tejże wydzieliny i w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia objawów związanych z konkretną reakcją na alergen.
Dlaczego warto pić herbatę podczas alergii?
Picie naturalnej herbaty (nie mówimy tu o szkodliwych, słodzonych granulatach) jest dla organizmu bardzo korzystne. Jej działanie sprzyja nie tylko alergikom, ale też osobom, które nie cierpią na alergię. Dzięki herbacie:
– poprawiamy nasz potencjał intelektualny,
– wzmacniamy koncentrację,
– zapobiegamy chorobom o pochodzeniu bakteryjnym i wirusowym,
– wzmacniamy zęby i chronimy je przed powstawaniem płytki nazębnej,
– korzystnie wpływamy na florę bakteryjną w jamie ustnej.
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami osoby dorosłe powinny pić około 1 litra herbaty w ciągu dnia. U dzieci ilość ta powinna być mniejsza. Wynika to z obecności teiny, która działa na organizm podobnie jak kofeina. Jej przyjmowanie (zwłaszcza w dużych ilościach) może wywołać u dzieci nadmierne pobudzenie.
Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha
-
Oceniono 4.99 na 5
Organiczna Japońska Matcha Premium 100g
109,99 złOriginal price was: 109,99 zł.99,99 złCurrent price is: 99,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.97 na 5
Japońska zielona herbata Matcha Tradycyjna 100g
69,99 złOriginal price was: 69,99 zł.62,99 złCurrent price is: 62,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Zestaw Japońska Matcha Tradycyjna 30g + Miotełka Bambusowa Chasen + Łyżeczka Chashaku
99,99 złOriginal price was: 99,99 zł.89,99 złCurrent price is: 89,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.99 na 5
Organiczna Japońska Matcha Premium 30g
45,99 złOriginal price was: 45,99 zł.40,99 złCurrent price is: 40,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 5.00 na 5
Organiczna Japońska Matcha Ceremonialna 30g
69,99 złOriginal price was: 69,99 zł.62,99 złCurrent price is: 62,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka -
Oceniono 4.97 na 5
Organiczna Japońska Matcha Ceremonialna 100g
179,99 złOriginal price was: 179,99 zł.165,99 złCurrent price is: 165,99 zł.To jest najniższa cena z ostatnich 30 dniDodaj do koszyka
Rodzaje herbat liściastych a skuteczność w walce z alergią
Herbata czarna a alergia
Herbata czarna powstaje w dość osobliwy sposób. Po zbiorze liści ma miejsce ich więdnięcie, skręcanie, fermentowanie i suszenie. Dzięki tym skądinąd skomplikowanym procesom powstają czarne liście, które wyróżniają się bardzo intensywnym smakiem. Przygotowując czarną herbatę, warto pamiętać o tym, aby zalewać ją wrzątkiem (100 stopni Celsjusza). Dzięki temu uzyskamy optymalny smak naparu, który zawierać będzie dużą ilość polifenoli. A jak pamiętamy, odgrywają one bardzo ważną rolę w minimalizowaniu objawów alergii.
Herbata zielona a alergia
Alternatywą dla herbat czarnych są mieszanki zielone. W trakcie ich produkcji pomija się zjawisko fermentacji, dzięki czemu napar uzyskuje jasnozieloną, delikatną barwę. Herbata zielona jest zaparzana w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Dzięki temu zyskuje optymalny smak i skład. Co ciekawe, działanie tego naparu pomaga nie tylko w łagodzeniu reakcji uczuleniowych, ale też może przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej. Zielona herbata na zrzucenie wagi cieszy się ogromną popularnością wśród dietetyków.
Jeśli chodzi o reakcje alergiczne, to zielona herbata jest produktem o silnych właściwościach przeciwhistaminowych. Mało tego. Napar pomaga ograniczyć stężenie cytokin, które powstają w przypadku wystąpienia reakcji zapalnych. Dużą popularnością cieszy się też sproszkowana zielona herbata. Dzięki zastosowaniu obróbki mechanicznej zawiera ona jeszcze więcej substancji prozdrowotnych.
Reasumując, u osób pijących takie napoje jak zielona herbata utrata wagi nie jest jedyną korzyścią, na którą mogą liczyć.
Herbata biała a alergia
Innym rodzajem herbaty spożywanym przez osoby cierpiące na alergię jest tzw. biała herbata. Charakteryzuje się ona bardzo delikatnym smakiem, gdyż powstaje z młodych pączków liści herbacianych. Po zebraniu pączki więdną, a następnie są dokładnie suszone. Herbatę białą zalewa się wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza.
Jeśli chodzi o działanie antyalergiczne, to biała herbata działa podobnie do swych poprzedniczek.
Reasumując, biała, zielona i czarna herbata mogą być bardzo skuteczne w walce z objawami alergii. A jeśli uwzględnimy w tym wszystkim, że odchudzanie z zieloną herbatą może być bardzo zdrowe, to zyskamy przepis na dobre samopoczucie.