CategoriesPoradnik

Najsmaczniejsza zielona herbata

Najsmaczniejsza zielona herbata

Większości z nas zielona herbata na zrzucenie wagi kojarzy się z produktem, którego smak niczym szczególnym się nie wyróżnia. A szkoda, bo odpowiednio przygotowany napar ma swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Sprawdźmy zatem, jakie rodzaje zielonych herbat są najsmaczniejsze.

Zanim przejdziemy do konsumpcji…

Zanim rozpoczniemy degustację najlepszych zielonych herbat, powinniśmy pamiętać o ich niezwykłych właściwościach. Powstałe dzięki nim napary to produkty, które – pite regularnie – mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jakie mają one właściwości?

– Wsparcie przy odchudzaniu. Dzięki piciu zielonej herbaty można przyspieszyć proces trawienia, przetwarzania substancji energetycznych, a także usuwania szkodliwych pozostałości przemian metabolicznych. Zawarte w naparze substancje aktywne podwyższają temperaturę ciała (o kilka dziesiętnych części stopnia Celsjusza), zwiększają ciśnienie krwi i jednocześnie przyspieszają metabolizm, stając się czymś na wzór solidnego zastrzyku energii.

– Zielona herbata to produkt, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawarte w niej składniki pomagają walczyć z infekcjami, a także zwiększają naturalną odporność organizmu. Regularne spożywanie zielonych herbat może w konsekwencji doprowadzić do zmniejszenia ryzyka powstania infekcji, a także do spowolnienia procesów starzenia (co jest zasługą zawartych w herbacie polifenoli).

– Zielona herbata pomaga się skupić, zwiększając tym samym możliwości intelektualne pijących ją osób. Dzięki niej można się uspokoić, a także odpowiednio nastawić do realizacji wszystkich obowiązków. 

 

Bogaty smak zielonych herbat – skąd się bierze?

Pewnie zastanawiacie się, skąd się bierze tak wyrafinowany i oryginalny smak zielonych herbat? Otóż wynika on z naturalnych procesów, jakie zachodzą wewnątrz roślin podczas ich wzrastania. Na ich przebieg ma wpływ lokalny klimat, wilgotność, średnia temperatura oraz nasłonecznienie. Warto również dodać, że ostateczny smak mieszanki zależy również od technologii zbioru. Wszystkie te czynniki sprawiają, że zielona herbata ma tak niesamowity smak.

Od razu nasuwa się pytanie, dlaczego podobnego smaku nie mają herbaty, które są dostępne w marketach. Otóż znaczna część z nich to małowartościowe mieszanki, które nie zachowują oryginalnego smaku produktu pozyskiwanego (najczęściej) na Dalekim Wschodzie. A jeśli chcemy urozmaicić sobie smak zielonej herbaty, możemy do niej dodać różne składniki, w tym:

– suszone owoce, warzywa,

– naturalnie pozyskiwane i niesłodzone soki,

– przyprawy itd.

Dzięki temu smak naparu będzie wyjątkowy i niepowtarzalny, a odchudzanie z zieloną herbatą stanie się prawdziwą przyjemnością.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Które zielone herbaty są najsmaczniejsze?

Przejdźmy zatem do meritum i zastanówmy się, jakie zielone herbaty są najsmaczniejsze. Jak łatwo się domyślić, będą to mieszanki, które nie zostały poddane żadnej obróbce. Dzięki temu zachowały swój oryginalny, wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Sencha

To jedna z najpopularniejszych zielonych herbat spożywanych w Japonii. Wyróżnia się ona odpowiednio zbalansowaną kwasowością i słodyczą, dzięki czemu jest smaczna i… świetnie gasi pragnienie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza specyficznej technologii zbioru. Pierwszy raz ścina się ją pomiędzy kwietniem a majem. Drugi raz zbiór liści ma miejsce mniej więcej po 45 dniach. Zależnie od zbioru, herbata ma nieco inny posmak. Najwyżej ceni się produkt zbierany za pierwszym lub drugim razem, choć w tym ostatnim przypadku uzyskuje się nieco mocniejszy napar. Zanim liście zostaną wysuszone, parzy się je parą wodną. Dzięki temu nie ulegają one stopniowej fermentacji. 

Herbata sencha wyróżnia się delikatnym i świeżym smakiem. W jej skład wchodzą mikroelementy takie jak wapń, potas i żelazo. Zawiera też szereg witamin, w tym A, C, E, K. Napar pity regularnie wspiera procesy odpowiedzialne za trawienie i przemianę materii. Sencha jest też polecana diabetykom, gdyż pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. To także idealna propozycja dla osób, które borykają się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na miażdżycę. 

Bancha

Bancha to zielona herbata, która charakteryzuje się słodkim smakiem. Dzięki temu po jej zaparzeniu nie trzeba słodzić naparu. Herbata pozyskiwana jest zwykle z późnych zbiorów, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny, głęboki smak. 

Kto powinien pić banchę? Napar jest polecany osobom cierpiącym na zgagę (neutralizuje wydzielanie kwasu żołądkowego), a także odczuwającym ciągłe zmęczenie. Produkt ma silne właściwości uspokajające i rozluźniające. Co więcej, spowalnia procesy starzenia i doskonale nawadnia organizm. Ciekawostką jest fakt, że bancha zawiera niewiele teiny. W praktyce oznacza to, że mogą ją pić również dzieci. 

Gyokuro

To chyba najszlachetniejsza, zielona herbata. Jej smak jest łagodny, a kolor – jasnozielony. Cechą charakterystyczną naparu jest jego kwiecisty aromat, dzięki któremu napar wyróżnia się wyjątkowym zapachem i smakiem. W Japonii Gyokuro pije się tylko na specjalne okazje. Jej smak wynika ze specyficznego sposobu zbierania herbacianych liści. Otóż są one na trzy tygodnie przed zbiorem zacieniane, dzięki czemu barwa liści staje się ciemniejsza i intensywniejsza.

Zacienianie liści ma również przełożenie na właściwości smakowe naparu. Dzięki temu jego smak jest głębszy i bardziej wyrazisty. Należy też pamiętać, że finalny smak herbaty zależy w głównej mierze od czasu i temperatury  jej parzenia. Chcąc uzyskać satysfakcjonujący aromat, należy parzyć ją w temperaturze od 50 do 60 stopni Celsjusza. Na jedną filiżankę przypadają zaledwie 2 łyżeczki suszu. Optymalny czas parzenia to 2 minuty. 

Herbata matcha i jej smak

Bardzo ciekawa pod względem smakowym jest też zielona herbata matcha. W związku z tym, że składa się z dokładnie sproszkowanych cząstek, jej finalny smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. To idealna propozycja dla osób, które chcą “wycisnąć” z niej jeszcze więcej substancji odżywczych i smaku. 

Reasumując, dla osób, które piją takie napoje jak zielona herbata smak i jakość to największa przyjemność. Nie bez znaczenia jest też oryginalny smak i aromat naparu. Oczywiście można je też wzbogacić różnego rodzaju dodatkami owocowymi.

 
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *