CategoriesPoradnik

Jak i w czym podawać herbatę?

Jak i w czym podawać herbatę?

Herbatę można podawać na wiele sposobów. Jak jest ona serwowana w różnych kulturach świata? Jakie akcesoria potrzebne będą do jej przyrządzenia oraz podania?

Sposoby podawania herbaty na świecie

Herbata jest popularnym napojem na całym świecie i jest podawana na mnóstwo sposobów, które odzwierciedlają różnice kulturowe pomiędzy krajami. Jakie są sposoby podawania herbaty w różnych regionach?

Japonia

W Japonii herbata jest integralną częścią kultury i jest tradycyjnie podawana podczas ceremonii parzenia herbaty. Najczęściej przygotowywana ze sproszkowanej zielonej herbaty, zwanej matcha, którą miesza się z gorącą wodą, aby stworzyć spieniony napój o charakterystycznym, zielonym kolorze. Herbata podawana jest w małych filiżankach nazywanych czarkami i tradycyjnie podaje się do niej słodycze.

Chiny

Chińska herbata jest głównie parzona z herbaty liściastej i podawana w małych filiżankach, zwykle bez żadnych dodatków. Również jest ona używana podczas ceremonii parzenia herbaty oraz podawana jest jako symbol gościnności.

Wielka Brytania

Herbata jest ważną częścią brytyjskiej kultury. W Wielkiej Brytanii popularna jest herbata czarna, która jest zwykle podawana z mlekiem i cukrem. Herbatę parzy się w imbryku, a następnie przelewa do filiżanki i podaje z dodatkiem mleka i cukru.

Indie

W Indiach herbata jest także bardzo popularnym napojem i jest powszechnie określana jako „chai”. Herbata indyjska jest zwykle parzona z mieszanki liści herbaty, mleka, cukru i przypraw, takich jak cynamon, kardamon i goździki. Herbatę gotuje się w rondlu i podaje w małych filiżankach.

Maroko

Także w Maroku herbata jest ważną częścią kultury. W tym kraju popularna jest szczególnie herbata wytwarzana z liści zielonej lub czarnej herbaty i świeżej mięty, która dodatkowo jest słodzona cukrem. Podaje się ją w małych, przezroczystych szklankach.

 

To tylko kilka przykładów z wielu sposobów serwowania herbaty na całym świecie. Wobec tego rodzaj herbaty, dodawane do niej składniki i sposób jej podania zależą od różnic kulturowych.

 

Jakie produkty stosowane są do przyrządzenia i podania herbaty?

 

 

Do przygotowania oraz do zaserwowania herbaty stosowane są różne produkty. Co jest potrzebne do przygotowania naparu herbacianego? Jak podawać herbatę?

 

– Czajnik do herbaty – służy do podgrzania wody do temperatury wrzenia, którą można następnie wykorzystać do zaparzenia herbaty.

 

– Dzbanek do herbaty – dzbanek służy do parzenia liści herbaty, herbaty w saszetkach albo proszku. Może być wykonany z różnych materiałów, takich jak porcelana, ceramika, szkło czy żeliwo.

 

– Sitko do herbaty – służy do odcedzenia liści herbaty z płynu, można wykorzystać je zamiast dzbanka wtedy, gdy parzy się herbatę dla jednej osoby.

 

– Naczynia do podawania herbaty – wykorzystuje się różne rodzaje naczyń, na przykład filiżanki, szklanki, czarki czy kubki do herbaty.

 

– Cukiernica – przeznaczona jest do dodawania cukru do herbaty.

 

– Dzbanek na mleko – stosowany wtedy, gdy dodaje się mleko do herbaty.

 

– Łyżeczki – używane do mieszania herbaty i dodawania cukru lub mleka.

 

– Podstawki – można odłożyć na nie torebki z herbatą, łyżeczki, sitka.

 

Oprócz tych produktów można również wykorzystać tacę do serwowania herbaty, serwetki do wycierania rozlanych płynów. 

Te przybory mogą się różnić w zależności od rodzaju herbaty i kultury, w której jest serwowana.

Jakie naczynia nadają się do podawania herbaty?

Do podawania naparów herbacianych wykorzystać można różne rodzaje naczyń. W czym podawać herbatę?

 

Filiżanki porcelanowe

Porcelana jest popularnym materiałem stosowanym na filiżanki do herbaty, ponieważ jest trwała i dobrze zatrzymuje ciepło. Filiżanki porcelanowe są dostępne w różnych rozmiarach i stylach, dzięki czemu nadają się do każdego rodzaju herbaty. 

 

Można kupić je również w zestawach ze spodkami oraz jako większe komplety do parzenia i podawania herbaty zawierające dopasowane imbryki.

 

Szklanki

Takie naczynia do podawania herbaty są popularne w Maroku, Turcji. Również chętnie używane są one w polskich domach.

 

Szklanki, szczególnie te wysokie, będą też świetne do serwowania herbaty mrożonej, herbaty z dodatkami, na przykład cytryną, pomarańczą, herbaty owocowej. Mogą wtedy prezentować efektowny wygląd naparu.

 

Warto pamiętać o tym, że szklanka do herbaty powinna być wykonana ze szkła odpornego na wysokie temperatury, aby nie rozbiła się podczas nalewania do niej wrzątku.

 

W sprzedaży można też znaleźć szklanki termiczne, które mają podwójne ścianki, dlatego zapobiegają one szybkiemu wychładzaniu się napoju.

 

Kubki ceramiczne

Ceramiczne kubki to kolejna popularna opcja serwowania herbaty. Są dostępne w różnych rozmiarach i stylach i są znane ze swojej dobrej zdolności do zatrzymywania ciepła. 

 

Kubek ceramiczny będzie świetną propozycją dla osoby, która lubi pić większe ilości herbaty, ponieważ w sprzedaży można znaleźć kubki mające nawet po 0,5 litra pojemności.

 

Dostępne są również kubki z zaparzaczami, które tworzą razem praktyczne i urocze zestawy.

 

Żeliwne czarki

Takie naczynia są zwykle używane podczas azjatyckich ceremonii parzenia herbaty i są wykonane z wytrzymałego żelaza. Doskonale zatrzymują ciepło i mają poprawiać smak herbaty.

 

Czarki żeliwne można kupić również w zestawie z żeliwnym czajnikiem do szykowania herbaty.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Jak podawać herbatę?

Jeśli chcesz podać herbatę gościom w elegancki sposób, możesz zrobić to według poniższych kroków.

 

1. Zaparz herbatę

Zaparz liście herbaty zgodnie z instrukcją podaną dla konkretnego rodzaju suszu, proszku. Do zaparzania herbaty możesz użyć czajniczka lub filiżanki z zaparzaczem.

 

2. Przygotuj naczynia do serwowania

Gościom najlepiej podać ją w filiżankach, szklankach termicznych lub czarkach. Nie zapomnij też o akcesoriach takich jak łyżeczki, podstawka.

 

 

3. Przygotuj lub dodaj inne składniki

W razie potrzeby przygotuj dla gości albo samodzielnie dodaj do herbaty cukier, mleko, miód, cytrynę lub inne dodatki.

 

 

4. Podaj herbatę

Przekaż przygotowaną przez siebie herbatę oraz naczynia do jej picia gościom. Możesz podać dzbanek oraz filiżanki na tacy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *