CategoriesPrzepisy

Jak przygotować iced tea? Przepis krok po kroku!

Jak zrobić herbatę mrożoną?

Herbata ice tea to idealny wybór na gorące dni, dlatego w trakcie lata sięga po nią wiele osób, które poszukują orzeźwienia. Taką herbatę można kupić jako gotową w sklepach, ale również można łatwo i szybko przygotować ją samodzielnie – zobacz przepis na herbatę ice tea, którą możesz przygotować w domowych warunkach i dopasować do swojego gustu!

Ice tea – co to jest?

 

 

Ice tea, iced tea, znana również jako mrożona herbata, to orzeźwiający napój wytwarzany przez parzenie liści herbaty w gorącej wodzie, a następnie schładzanie naparu albo też przez podawanie go z lodem, dzięki czemu jest to popularny napój, szczególnie podczas upałów, ponieważ zapewnia uczucie ochłody i szybko gasi pragnienie.

 

 

Jakie herbaty nadają się do ice tea?

 

 

Pyszną i orzeźwiającą mrożoną herbatę można przygotować z różnych gatunków herbat. Jaka hebrata liściasta najlepsza będzie do tego rodzaju napoju?

 

 

Czarna herbata

 

 

Czarna herbata jest najpopularniejszym wyborem dla mrożonej herbaty ze względu na jej intensywny smak, a także dobrze łączy się ze słodzikami i cytryną, na przykład można zdecydować się na gatunki takie jak Assam, Ceylon, Earl Grey czy English Breakfast.

 

 

Zielona herbata

 

 

Zielona herbata znana jest ze świeżego i trawiastego smaku, co czyni ją doskonałym wyborem do tego, by przygotować lżejszą mrożoną herbatę, a także znakomicie komponuje się z aromatami cytrusowymi i często jest spożywana z cytryną lub limonką, na przykład można zdecydować się na gatunki typu Sencha czy Gunpowder albo herbaty smakowe, na przykład jaśminowe.

 

 

Herbata ziołowa

 

 

Herbaty ziołowe są naturalnie wolne od kofeiny i mają szeroką gamę smaków, a także można podawać je na zimno, na przykład dobrym wyborem do ice tea będą mięta pieprzowa, rooibos i mieszanki owocowe.

 

 

Ice tea – przepis krok po kroku

 

 

Przygotowanie ice tea nie jest skomplikowane, ale warto pamiętać o paru ważnych krokach – sprawdź przepis!

 

 

1. Zaparz herbatę

 

 

Zacznij od zaparzenia ulubionego rodzaju herbaty przy użyciu gorącej wody, do czego można wykorzystać zarówno herbatę w torebkach, jak i herbatę liściastą. Co to jest herbata liściasta? Jest to herbata w liściach, którą parzy się za pomocą dzbanka albo w zaparzaczu.

 

 

Jaka herbata liściasta albo w torebkach będzie najlepsza? Do przygotowania naparu można wykorzystać czarną herbatę, zieloną herbatę, herbatę ziołową lub herbaty smakowe, przy czym należy postępować zgodnie z instrukcjami parzenia podanymi przez producenta, dostosowując ilość herbaty i czas jej parzenia w zależności od oczekiwanej mocy naparu.

 

 

2. Posłodź herbatę

 

 

W razie potrzeby, aby poprawić smak swojej ice tea, możesz dodać słodzik w preferowanej ilości, gdy herbata jest jeszcze gorąca, na przykład cukier, ksylitol, miód, syrop lub inne słodziki, a następnie zamieszaj, aż słodzik całkowicie się rozpuści.

 

 

3. Ostudź herbatę

 

 

W następnym kroku pozwól zaparzonej herbacie ostygnąć do temperatury pokojowej.

 

 

4. Dodaj lód

 

 

Napełnij szklankę kostkami lodu, a potem wlej do niej schłodzoną herbatę, możesz też dodać inne składniki, takie jak plasterki cytryny, kawałki limonki, świeże liście mięty lub plasterki owoców, aby poprawić smak i wygląd napoju.

 

 

5. Podaj herbatę

 

 

Delikatnie zamieszaj napój, aby połączyć smaki i składniki i ciesz się orzeźwiającym i chłodnym smakiem domowej mrożonej herbaty!

 

 

Również można przygotować herbatę mrożoną na inne sposoby, na przykład poprzez dodanie soku owocowego lub napoju gazowanego, użycie mieszanek herbat, na przykład zielonej i czarnej, herbat ziołowych, owoców, na przykład brzoskwini z puszki, dzięki czemu można nadać jej unikatowe smaki.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Iced tea – czy jest zdrowa?

 

 

Mrożona herbata może być zdrowszą alternatywą dla słodkich napojów, jeśli nie będzie ona mocno słodzona, ponieważ oferuje ona korzyści zdrowotne w zależności od rodzaju użytej herbaty.

 

 

Szczególnie polecana jest zielona herbata ice tea, ponieważ to właśnie ona zawiera w składzie najwięcej prozdrowotnych substancji, między innymi minerały, aminokwasy, przeciwutleniacze.

 

 

Jak przechowywać ice tea?

 

 

Odpowiednie przechowywanie mrożonej herbaty pomaga zachować jej świeżość na długi czas, dlatego warto pamiętać o tym po jej przyrządzeniu, by cieszyć się nią na dłużej.

 

 

Mrożoną herbatę należy przechowywać w lodówce, aby była schłodzona do niskiej temperatury, co zapobiega rozwojowi bakterii, a także należy upewnić, się, że dzbanek z mrożoną herbatą jest szczelnie zamknięty, aby zachować jej smak i zapobiec wchłanianiu zapachów z innych produktów znajdujących się w lodówce.

 

 

Zasadniczo świeżo parzona mrożona herbata powinna być wypita w ciągu 2 do 3 dni, ponieważ po tym czasie może ona stracić świeżość, a jej smak może ulec pogorszeniu, gdy zatem planuje się pić mrożoną herbatę przez dłuższy czas, najlepiej przygotowywać mniejsze partie.

 

 

Jak podawać ice tea?

 

 

Podczas podawania mrożonej herbaty warto pamiętać o paru zasadach, aby była ona jeszcze smaczniejsza i prezentowała się efektownie:

 

 

Dobierz odpowiednie szklanki

 

 

Mrożoną herbatę podaje się najczęściej w wysokich, przezroczystych szklankach, najlepiej wykonanych z grubszego szkła oraz z podwyższonym dnem, ponieważ wtedy mogą one łatwiej zatrzymać niską temperaturę.

 

 

Podawaj herbatę z kostkami lodu

 

 

Kostki lodu pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę herbaty i zapewniają orzeźwienie podczas ciepłych dni, na przykład w tym celu można użyć zwykłych kostek lodu lub smakowych kostek lodu z soku owocowego albo z dodatkiem kawałków owoców, aby poprawić smak i wygląd napoju.

 

 

Wlej herbatę do schłodzonych szklanek

 

 

Możesz umieścić je wcześniej lodówce lub zamrażarce albo napełnić je lodowatą wodą na kilka minut przed wlaniem herbaty, ponieważ schłodzone szklanki pomagają utrzymać niską temperaturę przez dłuższy czas.

 

 

Wykorzystaj zabawne dekoracje

 

 

Przykładowo można zastosować plasterki cytrusów – cytryny, limonki lub pomarańczy, świeże zioła, takie jak mięta, bazylia, a nawet kawałki owoców, na przykład brzoskwini, co pozwoli nadać herbacie efektowny wygląd i wzbogaci jej smak.

 

 

Podawaj ze słomką albo mieszadełkiem

 

 

Do herbaty można dodać również kolorowe albo przezroczyste słomki oraz mieszadełka, które będą pomocne przy jej piciu i poprawą jej prezencję.

 
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *