CategoriesPrzepisy

Jak przygotować samodzielnie bubble tea?

Bubble tea - jak przygotować?

Bubble tea, bubble tea, także herbata bąbelkowa, jest jednym z ostatnich hitów – ten smakowity napój można kupić w wielu kawiarniach i barach w całym kraju, ale również można przygotować go we własnym zakresie według tradycyjnej receptury. Wyjaśniamy, czy dokładnie jest herbata bąbelkowa oraz podajemy przepis na jej przyrządzenie w domu!

Czym jest bubble tea?

 

 

Bubble tea to popularny tajwański napój przygotowywany na bazie herbaty, który powstał w latach 80. XX wieku i od tego czasu zyskał dużą popularność na całym świecie.

 

 

Dokładnie składa się on z herbaty, kuleczek tapioki, mleka oraz z kostek lodu, a także często podawany w przezroczystym kubku z grubą słomką, dzięki czemu można zobaczyć żywe kolory herbaty i kulek tapioki.

 

 

Za twórcę herbaty bąbelkowej uznaje się Liu Han Jie – właściciela herbaciarni, który poprzez przygotowanie takiego napoju chciał zachęcić dzieci do częstszego picia herbaty, 

 

 

Z czego produkowana jest herbata bąbelkowa?

 

 

Podstawowe składniki herbaty bąbelkowej to:

 

 

Herbata

 

 

Jest ona podstawowym składnikiem tego rodzaju napoju – jaka herbata liściasta lub w torebkach jest do tego najlepsza? Zazwyczaj jako bazę stosuje się czarną lub zieloną herbatę, ale również wykorzystuje się do jej przyrządzania herbaty owocowe, herbatę oolong, a nawet matchę.

 

 

Perły tapioki (boba)

 

 

Perły czy kulki tapioki – manioku, określane jako boba, to małe, miękkie i ciągnące się kulki o lekko słodkim smaku wykonane ze skrobi z tapioki, które gotowane do miękkości, a następnie dodawane są do herbaty, dlatego przy piciu jej przez grubą słomkę nadają jej interesującą i oryginalną konsystencję.

 

 

Mleko

 

 

Wiele odmian bubble tea zawiera mleko lub napoje roślinne, takie jak mleko sojowe, mleko migdałowe lub mleko kokosowe, ponieważ nadaje ono napojowi kremową i gładką konsystencję.

 

 

Słodziki

 

 

Bobble tea jest często słodzona cukrem, ksylitolem, miodem lub syropami smakowymi, aby nadać jej słodszy smak.

 

 

Jakie smaki ma herbata bubble tea?

 

 

Herbata bąbelkowa jest oferowana w wielu smakach, na przykład są to smaki wiśniowe, jagodowe, mango, marakuja, brzoskwiniowe, dlatego można dobrać je również do swojego gustu.

 

 

Bubble tea może również zawierać dodatki, takie jak galaretki owocowe, budynie, lody, dzięki czemu uzyskuje ona wyjątkowe smaki, na przykład można w ten sposób przygotować herbatę o smaku czekoladowym, waniliowym albo karmelowym.

 

 

Bubble tea – przepis krok po kroku

 

 

Oto instrukcja krok po kroku, jak przygotować podstawową wersję herbaty bąbelkowej we własnym zakresie – to nie takie trudne!

 

 

Składniki:

 

 

– 1 filiżanka zaparzonej herbaty czarnej lub zielonej,

 

 

– 1/4 szklanki gotowanych perełek tapioki,

 

 

– 1/2 szklanki mleka lub roślinnego zamiennika,

 

 

– Słodzik do wyboru, na przykład cukier, miód, syrop smakowy, ksylitol,

 

 

– Kostki lodu.

 

 

1. Ugotuj tapiokę lub zastosuj gotowy kawior molekularny

 

 

Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu tapioki, aby odpowiednio ją ugotować przez około 30 minut we wrzącej wodzie, aż stanie się ona przezroczysta, miękka i ciągnąca, następnie odcedź i opłucz kuleczki w zimnej wodzie. 

 

 

Warto także wskazać, że można zastosować gotowe perełki z tapioki w różnych kolorach przeznaczone do przygotowania herbaty bąbelkowej, nazywane również kawiorem molekularnym. Takie produkty można obecnie kupić w wielu miejscach, między innymi w sklepach internetowych prowadzących sprzedaż produktów do bubble tea oraz w sklepach z herbatą.

 

 

2. Przygotuj herbatę

 

 

Zaparz wybraną herbatę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na przykład wtedy, gdy używasz herbaty w torebkach, parz je w gorącej wodzie przez zalecany czas, a wtedy, gdy herbaty liściastej, użyj dzbanka lub sitka do herbaty, aby zaparzyć liście, przy czym dostosuj czas parzenia w zależności od preferencji co do mocy herbaty.

 

 

Jaka hebrata liściasta najlepsza będzie do tego napoju lub jaką herbatę w torebkach wybrać? Może być to herbata zielona albo czarna, ale również można zastosować herbaty smakowe, na przykład jaśminowe albo Earl Grey. O tym, co to jest herbata liściasta i jak wybrać najlepszą herbatę tego typu, możesz poczytać w innych naszych artykułach.

 

 

3. Dodaj słodzik do herbaty (opcjonalnie)

 

 

Gdy herbata jest jeszcze gorąca i chcesz, aby była słodsza, dodaj do niej słodzik, na przykład można dodać łyżeczkę lub kilka łyżeczek cukru, ksylitolu, miodu lub syropów smakowych, dostosowując ilość w zależności od oczekiwanego poziomu słodyczy.

 

 

4. Poczekaj, aż herbata ostygnie

 

 

Pozwól zaparzonej herbacie ostygnąć do temperatury pokojowej albo możesz ją schłodzić w celu szybszego podania.

 

 

5. Przygotuj bubble tea

 

 

W tym celu do wysokiej szklanki dodaj ugotowane perełki tapioki, następnie wlej schłodzoną herbatę, wypełniając szklankę do około 3/4 wysokości, wlej mleko albo napój roślinny, pozostawiając trochę miejsca na górze, a potem delikatnie wymieszaj, aby połączyć herbatę, mleko i perełki tapioki, oraz dodaj kostki lodu, aby jeszcze bardziej schłodzić napój.

 

 

6. Pij z grubą słomką

 

 

Do tego rodzaju herbaty stosowana jest grubsza słomka niż zwykle, która pozwala na spożywanie perełek tapioki wraz z napojem.

 

 

Zamieszaj przygotowany przez siebie napój jeszcze raz i ciesz się swoją domową herbatą bubble tea!

 

 

Warto pamiętać o tym, że można również eksperymentować z różnymi smakami herbaty, rodzajami mleka, słodzikami i dodatkowymi składnikami zgodnie z własnymi preferencjami, aby dzięki temu stworzyć własne, unikalne kombinacje herbaty bąbelkowej.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Czy bubble tea jest zdrowa?

 

 

Wartość odżywcza herbaty bubble tea może się różnić w zależności od konkretnych składników, sama herbata, zwłaszcza jeśli jest niesłodzona lub lekko słodzona, oferuje korzyści zdrowotne ze względu na przeciwutleniacze, minerały i aminokwasy, natomiast warto pamiętać, że słodziki, mleko i dodatki zwiększają jej kaloryczność, ponieważ zawierają w składzie węglowodany i cukry proste.

 

 

Aby rozkoszować się herbatą bąbelkową i zadbać o swoje zdrowie, warto zdecydować się na niesłodzone lub lekko słodzone herbaty, dodanie do niej niskokalorycznych lub naturalnych słodzików w mniejszej ilości, a także stosowanie mleka o niższej zawartości tłuszczu lub bezmlecznych napojów roślinnych.

 
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *