CategoriesMatcha Poradnik

Jak wybrać dobrą matchę? Czym kierować się przy zakupie?

Jak wybrać dobrą matchę? Czym kierować się przy zakupie?

Na pozór to nic prostszego – wystarczy iść do sklepu albo zamówić online. Oferta jest coraz większa, więc nikt nie powinien mieć z tym większego problemu. Kiedy jednak chwilę się nad tym zastanowimy, możemy dojść do wniosku, że zakup w pierwszym lepszym miejscu to nie jest najlepsze rozwiązanie. Żeby delektować się smakiem i korzystać z wszelkich walorów zielonej herbaty matcha, trzeba sięgnąć po produkt najlepszej jakości. Podpowiadamy, jak to zrobić i na co zwracać uwagę.

Tradycyjna, zielona herbata matcha pochodzi z Japonii. Powstaje z wyselekcjonowanych liści z pierwszego zbioru. Sięgając po nią, zyskujemy gwarancję, że mamy do czynienia z prawdziwą, wysokogatunkową matchą. Wybór i zakup wydaje się prozaiczny, jednak łatwo o pomyłkę. Dlatego podpowiadamy, jak to zrobić, żeby cieszyć się wszystkim, co daje ten wyjątkowy napój.

Dobre źródło, zapach i kolor

Przy wyborze należy zwracać uwagę na kilka kluczowych czynników. Uwzględniając je, można łatwo rozpoznać, czy mamy do czynienia z dobrą matchą, czy jedynie z produktem ją przypominającym. Ważne jest, skąd pochodzi matach, jak pachnie i jak wygląd.

Matcha uprawiana jest w różnych miejscach, jednak najlepsza to ta pochodząca ze swojej ojczyzny – Japonii. Do regionów, gdzie rośnie najbardziej ceniona zielona herbata zalicza się Uji, Nishio i Kirishima. W wyborze dobrej matchy pomocny jest nos, bo powinna ona pachnąć świeżo i intensywnie. Zbyt gorzkawe czy ziemiste nuty mogą świadczyć o niższej jakości czy starzeniu się produktu. Podczas oceniania ważne jest też oko, bo kolor matchy może nam sporo powiedzieć. Ta dobrej jakości ma intensywną, jasnozieloną barwę, która jest efektem dojrzałości liści, z których pochodzi, a także ich świeżości. Ostrzegawcza lampka powinna nam się zapalić w momencie, gdy trafimy na herbatę w ciemniejszym, żółtawym czy matowym odcieniu. W tym wypadku możemy mieć do czynienia ze słabszą jakością albo zbyt długim przechowywaniem herbaty.

Skład, opakowanie, przechowywanie

Szukając herbaty najwyższej jakości, powinniśmy zwracać uwagę na tę, która powstała ze zmielonych, czystych, wysokogatunkowych liści. Ważne, żeby nie zawierała żadnych dodatków, wypełniaczy czy składników aromatyzujących.

Przy wyborze i zakupie należy też mieć na uwadze to, w jaki sposób matcha jest zapakowana. Jest to niezwykle istotne, bowiem zielona herbata jest bardzo wrażliwa na działanie światła, niekorzystnie wpływa na nią wilgoć, a właściwości może utracić pod wpływem powietrza. Dlatego też powinniśmy kupować produkt zamknięty w hermetycznym opakowaniu, szczelnym kartonie czy pudełku. Oprócz momentu zakupu, równie ważne jest to, jak naszą matchę będziemy później przechowywać. Tu również musimy pamiętać o dobrym zamknięciu, ochronie przed niekorzystnym wpływem światła czy innych czynników, a także trzymaniu jej w chłodnym miejscu. Podobnie jak dzieje się to w przypadku innych produktów żywnościowych, musimy pilnować, żeby matcha nie zwietrzała, nie dostał się do niej kurz czy brud, cukier, okruchy itp. Nie zapominajmy, że mogą chcieć się do niej dobrać szkodniki, np. mole spożywcze.

Matcha z certyfikatem JAS

Zaopatrując się w matchę, warto sprawdzić, czy jest zgodna ze standardem JAS. Chodzi o system norm jakościowych obowiązujących w Japonii, które powinny spełniać różne produkty rolne. Kupując zieloną herbatę opatrzoną tym certyfikatem mamy potwierdzenie, że była uprawiana w sposób tradycyjny, nie nawożono jej szkodliwymi związkami chemicznymi, odpowiednio ją zbierano i przetwarzano.

Na rynku dostępne są herbaty różnej jakości, od najlepszych odmian pitnej matchy ceremonialnej (nazywanej usucha), po wykorzystywane jako dodatki kulinarne. Zielona herbata do picia powinna charakteryzować się bardzo drobnym mieleniem liści, co ma wpływ na jej konsystencję oraz smak. Drobniejszy proszek sprawia, że napój jest delikatniejszy, jednolity i aksamitny. Grubsza matcha nie ma takich walorów po rozpuszczeniu w wodzie, ale z powodzeniem możemy używać jej jako przyprawa w kuchni czy składnik ciast i deserów.

Poświęć chwilę dla matchy

Kupując oryginalną, dobrą matchę trzeba liczyć się z tym, że będzie nieco droższa np. od tej, która dostępna jest w marketach. Pamiętajmy, że matcha matchy nierówna, a ta wybierana w wyspecjalizowanych sklepach stacjonarnych czy online jest zazwyczaj lepszej jakości. Dzięki temu dostajemy wysokogatunkowy produkt, z którego uzyskamy pełny wachlarz smaku i aromatu, a przede wszystkim bogaty zestaw wartości odżywczych i zdrowotnych.

Opłaca się więc dołożyć trochę starań i nieraz kilka złotych, żeby dostać to, co najlepsze. Ten rynek dynamicznie się rozwija, przybywa pasjonatów zielonej herbaty, a także ekspertów, którzy mają wielką wiedzę m.in. na temat historii, sposobów uprawy i zbiorów, metod przyrządzania, zasad serwowania i możliwości spożywania. O matchy można dyskutować, wymieniać się opiniami, czytać poradniki czy słuchać specjalistów. Warto zgłębić się w ten świat, a najlepiej robić to z kubkiem tradycyjnego naparu w dłoni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *