CategoriesMatcha Poradnik

Matcha i chasen. Dowiedz się, jak powstaje ta tradycyjna miotełka do herbaty

Matcha i chasen. Dowiedz się, jak powstaje ta tradycyjna miotełka do herbaty

Zielona herbata matcha to nie jest zwykły napój. Tak naprawdę to synonim wielowiekowej tradycji, ważna części kultury Japonii i cała otoczka, która towarzyszy uprawie, zbiorom, przyrządzaniu i podawaniu tego naparu. Nieodzownym elementem są specjalne akcesoria, dzięki którym można przygotować matchę zgodnie z japońskim rytuałem. Służy do tego między innymi chasen.

Matcha jest zdrowa, matcha dobrze smakuje, matcha podbija kolejne rynki oraz serca i podniebienia konsumentów. Warto wejść w ten niebanalny świat i dowiedzieć się więcej o tym, czym tak naprawdę jest i jaka historia za nią stoi.

Czym w ogóle jest matcha?

Odpowiedź na pytanie, czym jest matcha może być stosunkowo łatwa, ale z drugiej strony nieoczywista. W prostym ujęciu to sproszkowana herbata, służąca do przyrządzenia charakterystycznego naparu. Patrząc dokładniej, to część japońskiej tradycji, która przeniknęła do innych krajów i stała się stylem życia. Matcha powstaje z młodych pędów zielonej herbaty. Kilka tygodni przed zbiorem roślina jest zacieniana, aby odciąć dopływ światła słonecznego i wywołać reakcje chemiczne, dzięki którym kumulują się szczególnie cenne składniki odżywcze. Po zerwaniu, liście są w kilku etapach obrabiane i suszone. Na końcu mieli się je na bardzo drobny i gładki proszek. W takiej postaci matcha trafia na sklepowe półki i do naszych kuchni.

Jak powstaje mieszadełko chasen?

Chasen to trzepaczka do herbaty matcha, która zgodnie z japońską tradycją powstaje z bambusa. Proces produkcji jest złożony i wymaga specjalistycznych umiejętności. W Kraju Kwitnącej Wiśni mieszadełka chasen wytwarzają rzemieślnicy, którzy niejednokrotnie przekazują tajniki tego fachu z pokolenia na pokolenie.

Wszystko zaczyna się od wyboru odpowiedniego surowca, czyli bambusowych łodyg. Najlepiej sprawdzają się młode pędy, które zanim staną się miotełką, są namaczane i suszone. Kiedy materiał nadaje się do opracowania, jest przycinany i usuwane są z niego zbędne elementy. Po tym pęd cięty jest na kilka pasków, z których dzięki wiedzy i sprawnym rękom wykonawcy wyłonią się włókna mieszadełka. Dzięki kolejnym precyzyjnym, drobnym nacięciom powstaje gąszcz cienkich włókien, stanowiących główkę mieszadełka i przypominający pędzel do golenia używany przez barberów. Wszystko później jest modelowane i wygładzane, żeby jak najlepiej spełniać swoją rolę. Na koniec szlifowany jest uchwyt, znajdujący się w dolnej części trzepaczki.

Bambusowe chasen są poręczne i elastyczne, dzięki czemu dokładnie i energicznie mieszają herbaciany proszek z wodą, czyniąc z tych składników finalną postać, czyli herbatę matcha.

Oprócz chasen, inne tradycyjne akcesoria, które wykorzystuje się przy przygotowaniu matchy to: łyżeczka chashaku, którą odmierzamy i wsypujemy odpowiednią ilość proszku; matchawan, czyli ceramiczna miseczka do parzenia herbaty; okrągła podstawka, na którą odkłada się bambusową miotełkę.

Po co pić matchę?

Zanim poznamy historię i tradycję zielonej herbaty matcha, nim dowiemy się, jakie akcesoria służą do jej przygotowania i jak powstają, wiele osób może zadać sobie podstawowe pytanie: po co w ogóle sięgnąć po matchę? Krótka odpowiedź brzmi: bo jest dobra i zdrowa.

Matcha ma świeży i intensywny zapach, w którym odnaleźć można zielone, trawiaste, roślinne i słodkawe nuty. Nieraz wyczuć da się też surowszą ziemistość, woń mineralną czy orzechową. Jeśli chodzi o doznania dla podniebienia, to jest delikatnie gorzka, z charakterystycznym trawiastym posmakiem.

Prawdziwa siła matchy tkwi w jej zaletach prozdrowotnych. Stanowi źródło wartościowych substancji odżywczych, a do tego jest bogata w antyoksydanty, przede wszystkim katechiny. Te przeciwutleniacze pozwalają utrzymywać w dobrej i zdrowej formie nasze komórki i zbudowane z nich tkanki oraz narządy. Zielona herbata dobrze wpływa na metabolizm, skutecznie i naturalnie likwiduje toksyny, działa kojąco i odprężająco na ciało i umysł. Jest bogata w błonnik, chlorofil i witaminy, selen, chrom, cynk i magnez. Dzięki temu pozytywnie wpływa na nastrój i wspomaga koncentrację. Regularne picie pozwala obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Mając na względzie wszystkie atuty matchy, nie pozostaje nic innego, jak sięgnąć po ten wyjątkowy napar. Delektując się nim, zrobimy także dużo dobrego dla naszego ciała i umysłu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *