CategoriesUroda i zdrowie

Matcha – właściwości zdrowotne zielonej herbaty w proszku

Matcha – właściwości zdrowotne zielonej herbaty w proszku

Herbata od dawna ceniona jest na Zachodzie, jednak dominującym jej rodzajem spożywanym w Europie i za Atlantykiem pozostaje ciągle herbata czarna. Jednocześnie powoli rośnie popularność herbaty zielonej, która ceniona jest za unikalne właściwości zdrowotne. Istnieje jednak forma herbaty, która bije na głowę wszystkie pozostałe, a jest nią matcha – zielona herbata w proszku, która wciąż jest u nas mało popularna.

Matcha – historia i pochodzenie

Nazwa matcha pochodzi z Japonii, jednak zielona herbata w proszku narodziła się w Chinach i nadal jest tam wytwarzana. Tak naprawdę spora część tego produktu sprzedawana w Europie pochodzi z Chin, a informacje o kraju pochodzenia można zawsze znaleźć na opakowaniu. Smaki chińskiej i japońskiej herbaty matcha różnią się od siebie, jednak właściwości zdrowotne mają one takie same. Japońska matcha posiada dość intensywną wyczuwalną goryczkę i jest agresywna w smaku, podczas gdy chińska zielona herbata w proszku jest łagodna w smaku i subtelna.

Historia herbaty matcha sięga chińskiej dynastii Song (960-1279), a upowszechniła się ona dzięki buddyjskim mnichom, którzy używali zielonej herbaty w celu wzmożenia czujności podczas medytacji. Charakterystyczne bowiem dla matcha właściwości obejmują bowiem między innymi stymulację układu nerwowego i eliminację senności wraz ze zmęczeniem psychicznym. W XV wieku matcha została upowszechniona w Japonii przez mnichów zen, którzy stworzyli podwaliny pod późniejszą ceremonię herbacianą, która z kolei została potem niezwykle rozbudowana przez gejsze i dziś potrafi trwać nawet wiele godzin.

Herbata matcha podczas produkcji jest zaciemniana. Krzew herbaty przysłania się matami ze słomy, a wskutek tego krzew produkuje znacznie więcej chlorofilu, tak więc herbata jest o wiele bardziej zielona. Większa ilość chlorofilu oznacza zwiększoną zawartość składników odżywczych i bioaktywnych, w tym antyoksydantów. Generalna zasada jest taka, że im ciemniejsza jest zieleń herbaty, tym silniejszy smak i zapach będzie ona posiadała. Herbaty w odcieniach jasnej zieleni bardziej przypominają w smaku zwykłą zieloną herbatę, a ciemne zielone herbaty matcha mają smak wpadający w nutę warzywną i te herbaty są najzdrowsze. Po 2-3 tygodniach zaciemnienia zbiera się ręcznie odpowiednio wyselekcjonowane listki i suszy się je, przerabiając potem na proszek.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Matcha – właściwości

Jedna filiżanka herbaty matcha równa jest dziesięciu filiżankom zwykłej zielonej herbaty, jeżeli chodzi o ilość substancji zapewniających herbacie matcha właściwości zdrowotne.

Zawarte w zielonej herbacie w proszku polifenole mają między innymi właściwości regenerujące uszkodzone DNA i chroniące je przed czynnikami rakotwórczymi, w tym przed promieniowaniem UV. Przeprowadzano z nią między innymi badania na myszach, które naświetlano tym promieniowaniem, podając jednocześnie polifenole z zielonej herbaty. Dzięki nim układ odpornościowy myszy został naprawiony.

Zielona herbata charakteryzuje się też wysoką zawartością ECGC (galusanu epigallokatechiny), który posiada liczne właściwości zdrowotne, a jedną z jego najbardziej intrygujących właściwości jest zminimalizowanie demencji wywołanej zakażeniem wirusem HIV. Nosiciele tego wirusa zmagają się ze zmianami w układzie nerwowym, które wiążą się z jego neurotoksycznością, a ich kondycja umysłowa i zdolności poznawcze potrafią się w znacznym stopniu obniżyć. Przeprowadzone na HIV-pozytywnych pacjentach badania wyraźnie wskazały, że ECGC chroni układ nerwowy przed tymi szkodliwymi dla mózgu procesami, dzięki czemu mogą oni cieszyć się znacznie większą sprawnością umysłową niż ci, którzy nie piją herbaty matcha i nie przyjmują ekstraktu z zielonej herbaty. Dodatkowo stwierdzono w badaniach klinicznych, że zielona herbata spowalnia replikację wirusa HIV i na Zachodzie u chorych włącza się do leczenia poza lekami antyretrowirusowymi także ekstrakt z zielonej herbaty.

Występujące w zielonej herbacie katechiny są silnymi antyoksydantami, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i stanowią element skutecznej profilaktyki przeciwko pojawieniu się nowotworów, jednak gdy nowotwór już się pojawi, nie mają one szczególnej wartości terapeutycznej, a liczne stwierdzenia, jakoby ekstrakt z zielonej herbaty leczył raka, są elementem marketingu, stosowanym przez niektórych nieuczciwych sprzedawców i producentów. Zawsze należy zachować w takich sprawach zdrowy rozsądek i zapoznać się z wynikami badań, które jasno stwierdzają, że katechiny zapobiegają rakowi, ale go nie leczą. W zielonej herbacie znajdziemy epikatechinę, epigallokatechinę, galusan katechiny i galusan epigallokatechiny.

Zielona herbata jest także bogata w kofeine, jednak pomimo wysokiej jej zawartości, która wynosi około 3%, nie ma ona ttylu negatywnych działań, co kawa. Kofeina jest substancją niezwykle korzystną dla naszego zdrowia, jednak zażywana w nadmiarze może spowodować nieprzyjemne efekty uboczne i jest toksyczna, wywołując między innymi drżenie rąk oraz zaburzenia pracy serca. Kofeina w zielonej herbacie pozbawiona jest jednak innych substancji obecnych w kawie, które nasilają jej wchłanianie się, tak więc przedawkowanie kofeiny zawartej w herbacie jest cięższe, niż tej obecnej w kawie.

Kofeina w odpowiednich ilościach stymuluje układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy, działa moczopędnie, antyoksydacyjnie, powoduje wzmożenie uwagi, a także nasila produkcję serotoniny, czyli wywołuje poczucie szczęścia i rozluźnienia, poprawiając tym humor.

Zielona herbata zawiera też naturalny fluor. Pierwiastek ten cieszy się złą sławą, jednak jest to element teorii spiskowych, gdyż tak naprawdę jest on dla nas niezwykle korzystny i musimy go przyjmować. Niedobory fluoru powodują pogorszenie się stanu zębów oraz kości i nie ma co go demonizować, gdyż badania naukowe jasno pokazują, że przeciwnicy tego pierwiastka, nawołujący do porzucenia past z fluorem, bazują po prostu na ludzkiej naiwności i niewiedzy, a sprzedawanie past bez fluoru jest po prostu strategią czysto marketingową wykorzystującą te same mechanizmy – zastraszania społeczeństwa rzekomo naukowymi stwierdzeniami, które nie mają nic wspólnego z prawdą, co potwierdzi każdy lekarz lub naukowiec. Zielona herbata, w tym przede wszystkim matcha, zawiera sporo naturalnego fluoru, który pomoże utrzymać zęby i kości w dobrym stanie.

Matcha właściwości swoje zawdzięcza też wysokiej zawartości witamin z grupy B, które grają ogromną rolę w odnowie układu nerwowego oraz skóry, oraz są kluczowe dla poprawnego działania mózgu i dla regeneracji komórek rdzenia kręgowego. Do tego witaminy z grupy B regulują poziom cholesterolu.

Zielona herbata zawiera też znaczne ilości witaminy C, która kluczowa jest między innymi dla zachowania dobrej odporności, a także jest silnym przeciwutleniaczem i posiada właściwości regenerujące niektóre uszkodzone komórki.

Witamina E z kolei poza tym, że także jest silnym przeciwutleniaczem, chroni dodatkowo skórę przed szkodliwym działaniem światła słonecznego. Oprócz tego bierze udział w wytwarzaniu energii w komórkach oraz w jej transporcie.

Matcha zawiera też wysokie ilości kwasu γ-aminomasłowego (GABA), który bierze udział w przekazywaniu informacji pomiędzy nerwami, a do tego stymuluje wydzielanie dopaminy i serotoniny, regulując w ten sposób nastrój. Do tego reguluje on działanie układu sercowo-naczyniowego oraz ciśnienie krwi.

W procesie przekazywania informacji w układzie nerwowym bierze także zawarta w herbacie matcha teanina, która również reguluje sen i wykazuje działanie zbliżone do melatoniny, regulując nasz dobowy cykl snu i czuwania, tak więc regularne zażywanie zielonej herbaty łagodzi rozmaite zaburzenia snu.

Z kolei zbawienne w przypadku matcha właściwości związane z trawieniem herbata ta zawdzięcza zawartości tanin, które to pomagają w trawieniu i eliminują rozmaite zaburzenia gastryczne, w tym biegunki i niestrawność.

Dzięki zawartej w herbacie matcha wysokiej dawce kofeiny i chlorofilu, zielona herbata w proszku jest idealna dla osób odchudzających się, gdyż jest ona naturalnym termogenikiem, co oznacza, że wzmaga ona proces termogenezy. Spożycie zielonej herbaty przed treningiem lub jakąkolwiek aktywnością fizyczną spowoduje efektywniejsze spalanie tłuszczu niż w przypadku aktywności bez spożycia przed nią zielonej herbaty.

Matcha — przygotowanie

Matcha w naszym kraju ciągle jest uznawana za produkt egzotyczny i wiele osób kupując ją pierwszy raz, może nie wiedzieć, jak przygotować ją na gorąco. Zasada jest taka, że nie zalewamy jej wodą wrzącą. Ta sama zasada zresztą dotyczy liściastej zielonej herbaty. Herbatę matcha przygotowuje się przy użyciu specjalnego pędzelka (chasen), dostępnego w wielu sklepach. Łyżeczkę herbaty należy zalać 100ml wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza, a potem przez około pół minuty mieszać ją intensywnie pędzelkiem, aż wytworzy się piana. Następnie dolewa się ilość wody odpowiadającą indywidualnym upodobaniom co do mocy herbaty. Nie każdy lubi bowiem mocną herbatę matcha, zwłaszcza w przypadku tej importowanej z Japonii, która posiada silną goryczkę, w przeciwieństwie do chińskiej zielonej herbaty w proszku.

Herbatę matcha jednak można spożywać także na zimno. W tym celu można ją na przykład dodać do butelki z wodą mineralną i energicznie wstrząsnąć zawartość. Wiele osób dodaje do takiej herbaty na zimno różne dodatki – na przykład sok z cytryny lub limonki, co zapewnia orzeźwienie. Taki napój jest idealny w przypadku upałów, a także podczas intensywnego wysiłku fizycznego i umysłowego. Warto zabierać taką herbatę na siłownię lub do pracy,

Herbata matcha to niezwykły, orzeźwiający napój, który jest również skarbnicą cennych dla zdrowia substancji i warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety, zwłaszcza że jak na swoje właściwości, nie jest to produkt drogi i staje się on coraz łatwiej dostępny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *