Matcha zdobywa coraz więcej miłośników. Kto poznał jej smak i właściwości, często robi kolejny krok i próbuje jej w nowych odsłonach – np. z mlekiem, z różnorodnymi dodatkami albo jako kulinarny element dań, ciast czy deserów. Z drugiej strony nie brakuje tych, którzy sceptycznie podchodzą do tej tradycyjnej zielonej herbaty. Warto, żeby jednak się przełamali i odkryli herbaciany smak Japonii.
Na temat matchy krążą różne opinie. Jej zwolennicy mogą długą opowiadać o zdrowotnych zaletach zielonej herbaty, specyficznym smaku i aromacie, a także o całej otoczce związanej z tradycją przyrządzania i serwowania. Nie każdego to jednak przekonuje i jeszcze sporo osób zachowuje dystans wobec matchy. Co zrobić, żeby zmienili zdanie?
Dlaczego warto sięgnąć po matchę?
Argumentów przemawiających za spróbowaniem, a później regularnym piciem matchy nie brakuje. Przede wszystkim warto robić to ze względu na zdrowie. Zielona herbata matcha to bogactwo antyoksydantów. Te związki chemiczne, głównie z grupy katechin, działają przeciwutleniająco, co pomaga m.in. zwalczać wolne rodniki niekorzystnie wpływające na komórki organizmu. Wspierają również serce, układ krwionośnym i odpornościowy, a także ogólną kondycję.
Matcha ma także pozytywny wpływ na energię i koncentrację. To zasługa l-teaniny, która jednocześnie łagodzi działanie kofeiny. Dzięki temu picie matchy nie wiąże się z nerwowością czy nadpobudliwością, tak jak to bywa w przypadku kawy. Zamiast tego mamy równomierne i długo utrzymujące się „doładowanie”, pomagające skupieniu i jasności umysłu.
Zielona herbata matcha wspiera również naturalne procesy detoksykacji organizmu. Regularne picie pomaga wyeliminować toksyny i oczyścić ciało z niezdrowych związków chemicznych. Równolegle dostarcza szeroką paletę aminokwasów, witamin i minerałów.
Odkryj wyjątkowy smak i aromat matchy
Matcha charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem. Ma intensywną i świeżą woń, w której wyczuwalne są trawiaste, zielone, roślinne i słodkawe nuty. Niekiedy wyczuć można także mocniejsze – mineralne albo ziemiste – akcenty. Zielona herbata w smaku zawiera delikatną gorycz, pozostawia też unikatowy trawiasty posmak. Wszystkie cechy matchy, które rejestrują nasze kubki smakowe i nos, to subtelna i intrygująca gra dla zmysłów. Spożywanie jej jest ciekawym doznaniem, które jest nietuzinkowe i na długo zapada w pamięć.
Rozsmakuj się w orientalnej tradycji
Matcha to zjawisko kulturowe, silnie osadzone w tradycji japońskiej. O jej wyjątkowości decyduje sposób uprawy, a także bogaty ceremoniał związany z przyrządzaniem, podawaniem i spożywaniem. Na charakterystyczny smak, zapach i właściwości zielonej herbaty wpływ ma specyficzny sposób uprawiania, a następnie zbiór oraz obróbka liści. Na kilka tygodni przed zerwaniem, herbaciane liście osłaniane są słomianymi matami przed promieniami słonecznymi. W trakcie zacienienia wzrost następuje wolniej, za to wzmaga się kumulacja substancji odżywczych. Podczas zbiorów liście przechodzą selekcję. Najbardziej wartościowe, z czubka, stają się później matchą. By do tego doszło, są drobno mielone na proszek. W takiej właśnie postaci gotowa matcha trafia na nasze stoły.
Zgodnie z japońską tradycją, matchę przyrządza się w ceramicznej misce, do której wlewamy gorącą, ale nie wrzącą wodę. Napój przygotowujemy mieszając proszek z wodą za pomocą specjalnej, bambusowej miotełki, która nosi nazwę chasen. Gotowy napar można przelewać do filiżanek albo kubków.
Matcha – źródło zdrowia i smak Japonii
Jak widać, matcha to doskonały składnik zdrowej diety, ale także ciekawa historia i obyczaje, które warto bliżej poznać. Kto jeszcze nie miał okazji przekonać się o jej odżywczych czy smakowych walorach, nie powinien dłużej zwlekać. Równie interesująca jest cała herbaciana otoczka, związana ze sposobem przygotowywania i picia, do czego dobrze jest wykorzystać specjalne akcesoria. W ten sposób zielona herbata matcha może być nie tylko odkryciem kulinarnym, ale także okazją do symbolicznej podróży do Azji, poznania jej tradycji i kultury.