CategoriesPoradnik

Zielona herbata sencha – jakie ma właściwości i jak ją parzyć?

Zielona herbata sencha

Zielona herbata sencha bywa nazywana jedną z najzdrowszych herbat świata. Czym dokładnie się charakteryzuje i co zawiera? Na co pomaga? Jak prawidłowo ją parzyć?

Czym jest herbata sencha?

 

Sencha to rodzaj zielonej herbaty, która jest jedną z najpopularniejszych herbat tego typu na świecie. W Japonii, skąd się wywodzi, stanowi ona aż 80% pitych naparów.

 

Zielona herbata sencha ma charakterystyczny wygląd. Po wysuszeniu ma ona formę cienkich listków przypominających igiełki w intensywnie zielonym kolorze. 

 

Dostępna jest również w wielu odmianach. Najcenniejsza jest shincha – sencha z pierwszych zbiorów w roku, także określana jako pierwsza herbata roku. Również na uwagę zasługuje kabuse sencha, która uprawiana jest w cieniu, dlatego zawiera więcej teaniny.

 

Herbata sencha – jak powstaje?

 

Sencha jest herbatą wywodzącą się z Japonii i za jej początki uznaje się wiek XVIII. Aktualnie jest ona również produkowana w Chinach, ale tradycyjna, oryginalna herbata zielona sencha to właśnie herbata japońska.

 

Pierwsze zbiory liści herbacianych do jej produkcji rozpoczynają się w okresie od końca kwietnia i trwają najczęściej do połowy maja. Liście zbierane w późniejszym okresie mają już bardziej wyrazisty smak i aromat ze względu na silniejsze oddziaływanie promieni słonecznych.

 

Po zebraniu liści poddawane są one działaniu pary wodnej, a potem suszone są za pomocą gorącego powietrza i zwijane. Powoduje to zatrzymanie procesów ich utleniania. Na skutek tego procesu listki herbaty sencha uzyskują też swój charakterystyczny kształt.

 

Jak smakuje sencha?

 

Po zaparzeniu herbata sencha daje napar o kolorze jasnozielonym. Wyróżnia się on delikatnym smakiem, w którym można wyczuć nuty umami i nuty morskie.

 

Smak herbaty sencha zależy również od jej odmiany, a także od temperatury i czasu parzenia. Zbyt długie parzenie i wysoka temperatura powodują, że napar ma większą goryczkę.

 

Właściwości zielonej herbaty sencha

 

Reprezentowane przez herbatę sencha właściwości powodują, że jest uznawana za jedną z najzdrowszych herbat świata. To właśnie ona ma być odpowiedzialna za długowieczność i dobre samopoczucie mieszkańców krajów azjatyckich. 

 

Herbata sencha zawiera bardzo dużo antyoksydantów – przeciwutleniaczy. To związki hamujące działanie wolnych rodników, które odpowiadają za stres oksydacyjny. Prowadzi on do zaburzenia pracy komórek – ich szybszego starzenia się oraz większej podatności na nowotwory.

 

Jej regularne picie wspiera pracę układu krążeniowego, poprawia funkcjonowanie umysłu, a także układu odpornościowego. Silnie antyoksydacyjne działanie ma również zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych.

 

Poza dużą ilością antyoksydantów herbata ta zawiera również składniki mineralne jak potas, cynk, wapń, fluor oraz sód, a także witaminy, między innymi A, C, E, K, a także wybrane witaminy z grupy B.

 

Dlaczego warto pić herbatę sencha?

 

Herbata sencha zawiera wiele składników aktywnych, które są korzystne dla organizmu. Dlaczego warto ją pić?

 

Wspomaga funkcje kognitywne

 

Zielona herbata naturalnie poprawia pracę umysłu. Zawarte w niej składniki, w tym teina i  teanina, wspomagają procesy myślowe, koncentrację, zapamiętywanie, kreatywność. Dzięki temu może być ona doskonałą alternatywą dla kawy podczas pracy czy nauki.

 

Relaksuje i uspokaja

 

Składniki herbaty sencha wykazują również działanie relaksujące i uspokajające. Pomaga ona dzięki temu w utrzymaniu spokoju ducha, łagodzi zdenerwowanie, napięcie nerwowe, zwiększa odporność na sytuacje stresowe.

 

Opóźnia procesy starzeniowe

 

Duża dawka antyoksydantów w herbacie sencha chroni komórki ludzkiego ciała przed przedwczesnym starzeniem, a dzięki temu zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów.

 

Pomaga w walce z nadwagą i otyłością

 

Zielona herbata sencha polecana jest również osobom, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów. Zawarte w niej składniki wspomagają procesy metaboliczne i zmniejszają wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym. Z tego względu jest ona polecana na dietach redukcyjnych u osób z nadwagą i otyłością.

 

Wspiera pracę układu krążeniowego

 

Po herbatę sencha powinny też często sięgać osoby, które chcą zadbać o pracę układu krążeniowego. Zawarte w niej substancje wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejszają ryzyko pojawienia się dolegliwości jak nadciśnienie, miażdżyca tętnic, zawały serca i udary mózgu.

Polecamy nasze herbaty Ouritsu Matcha

Jak parzyć herbatę sencha?

 

Jako że sencha jest herbatą zieloną, bardzo duże znaczenie mają odpowiednie warunki jej parzenia.

 

W przypadku herbaty sencha parzenie powinno odbywać się w niższej temperaturze niż w przypadku pozostałych herbat, aby nie spowodować jej nadmiernej cierpkości i gorzkości.

 

Zaleca się parzyć ją w temperaturze wynoszącej około 60-80 stopni Celsjusza. W jej określeniu może pomóc termometr. Jeżeli nie mamy termometru, warto pamiętać, że po ugotowaniu wody w czajniku i po jego otwarciu temperatura spada do tego poziomu po około 5-6 minutach.

 

Ważny jest także czas parzenia, który nie powinien być zbyt długi i przekraczać 3 minut, ponieważ będzie on negatywnie wpływać na jej smak.

 

Zastosowanie niższej temperatury spowoduje, że będzie miała ona delikatniejszy i słodszy smak. Z kolei im dłużej parzona będzie herbata sencha, tym bardziej jej smak staje się wyrazisty, ale też gorzki. 

 

Zasady parzenia herbaty sencha:

 

– Ilość – 1 łyżeczka na 200 ml.

 

– Temperatura parzenia – około 60-80 stopni Celsjusza.

 

– Czas parzenia – około 1-3 minuty.

 

– Wielokrotne parzenie – do 2-3 razy.

 

Herbata zielona sencha – ile kosztuje?

 

Herbata sencha ze względu na swoją dużą popularność nie jest bardzo droga i można kupić ją w przystępnych cenach. 100 gramów to wydatek od około 15 do 40 złotych.

 

Koszty zależne są jednak od jej gatunku, dlatego wybrane z nich, na przykład shincha, czyli pierwsza herbata roku, będzie miała wyższą cenę. Wynosi ona nawet ponad 80 złotych za opakowanie zawierające 100 gramów.

 

Sencha to zatem gatunek, który powinien poznać każdy miłośnik naparów herbacianych. Najlepiej wybrać wtedy wysokiej jakości herbatę sencha pochodzącą z Japonii, czyli z kraju, z którego się wywodzi. Dzięki temu można odkryć jej prawdziwy smak!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *