Sencha jest czymś więcej niż tylko najzdrowszą herbatą świata. To przede wszystkim wyjątkowy w smaku napar, który stał się elementem…
Cold brew herbata – wszystko, co warto wiedzieć
Czy herbatę można parzyć „na zimno”? Okazuje się, że tak. Oczywiście potrzebna jest do tego dobrej jakości susz i… mnóstwo…
Aromaty w herbacie skąd się biorą?
Ludzie od zarania dziejów piją aromatyzowaną herbatę. Nasze dzisiejsze preferencje smakowe w zasadzie niczym się nie różnią od upodobań naszych…
Genmaicha herbata z prażonym ryżem
Na świecie występują różne odmiany herbat. Niektóre z nich, jak Genmaicha, są mało znane, choć oryginalne. Dlatego niniejszy artykuł poświęcimy…
Bencha japońska zielona herbata późnego zbioru i jej właściwości?
Wszyscy znawcy zielonej herbaty wiedzą niemal wszystko na temat matchy i senchy. Nieco inaczej jest z benchą, którą w Japonii…
Herbata w saszetkach czy warto?
Prawdą jest, że herbaty dostępne w saszetkach są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalistycznych umiejętności związanych z zaparzaniem.…
Gyokuro „drogocenna rosa” najwyższy gatunek zielonej herbaty japońskiej
Gyokuro jest jedną z najbardziej pożądanych na rynkach herbat zielonych. Jak sama nazwa wskazuje, rośnie ona w Japonii, a jej…
Najlepsze herbaty na menstruacje?
Czy herbata nadaje się do łagodzenia skutków menstruacji? Odpowiedź na pytanie brzmi: tak. Okazuje się, że zawarte w herbacie substancje…
Matcha i yoga – czy pasują do siebie?
Obie pochodzą z Dalekiego Wschodu i mają na celu poprawę zdrowia – zielona herbata matcha i yoga mogą być doskonałym…
Jak i w czym podawać herbatę?
Herbatę można podawać na wiele sposobów. Jak jest ona serwowana w różnych kulturach świata? Jakie akcesoria potrzebne będą do jej…